Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Χρόνος αξίας 6,25 εκατ. στα κόμματα

Χρόνος αξίας 6,25 εκατ. στα κόμματαΤου Ηλία Μπενέκου
Στο 67% από 75% που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές περιορίζεται ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος που θα διατεθεί στα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας. Συνολικά ο χρόνος που θα διατεθεί αντιστοιχεί σε 6.250.000 ευρώ. Ειδικότερα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δικαιούνται από 33,33% του χρόνου, ενώ το ΚΚΕ 7,54%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,63%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, οι Οικολόγοι 2,53% και για τα νέα κόμματα ο χρόνος διατίθεται ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εντάχθηκαν σε αυτά, δηλαδή Δημοκρατική Αριστερά 3,35%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, και Δημοκρατική Συμμαχία 1,34%.
Συνεντεύξεις 
Παράλληλα, ορίζεται ότι θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ μία συνέντευξη διάρκειας 45 λεπτών του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος και μία συνέντευξη Τύπου με καθέναν από τους αρχηγούς διάρκειας 60 λεπτών.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων θα ισχύσει ότι και το 2009, δηλαδή θα έχουν δικαίωμα μίας εμφάνισης σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και δύο εμφανίσεις σε περιφερειακούς ή τοπικούς σταθμούς. Ως εμφανίσεις θεωρούνται η συμμετοχής τους σε συζητήσεις, οι συνεντεύξεις και η προβολή τους από τα δελτία ειδήσεων ή η κάλυψη προεκλογικής τους δραστηριότητας. Ωστόσο, οι περιορισμοί δεν αφορούν και τις εμφανίσεις σε διαδικτυακά μέσα.Αναφορικά με το όριο δαπανών, αυτό διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες έως 135.000 ευρώ στη Β' Αθήνας.
Εξάλλου, στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής εκλογών αποφασίστηκε να μην μειωθεί η εκλογική χρηματοδότηση και θα ανέλθει στο 0,22 τοις χιλίοις επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου σε 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν οριστικοποιήθηκε εάν το ποσό της εκλογικής χρηματοδότησης θα δοθεί στο σύνολό του πριν από τις εκλογές ή θα ακολουθηθεί η πάγια τακτική να εκταμιευτεί μέρος αυτού.
Τέλος, σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παγώνουν όλες οι προσλήψεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές από τις 12 Απριλίου έως και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, βάσει και των νομοθετικών διατάξεων για την απαγόρευση διορισμών στο Δημόσιο κατά την προεκλογική περίοδο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου