Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Επιστολή Βενιζέλου για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών


Επιστολή προς τους έξι πολιτικούς αρχηγούς που είχαν κοινοβουλευτικές ομάδες στην τελευταία Βουλή - Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Καρατζαφέρη, Φώτη Κουβέλη και Πάνο Καμμένο - για τη διεξαγωγή τηλεοπτικού ντιμπέιτ, έστειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Τι απάντησαν τα κόμματα. 

Ο κ. Βενιζέλος ζητεί τη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός τηλεοπτικού διαλόγου, υπενθυμίζοντας και την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 2+2 ντιμπέιτ, δύο μεταξύ του ίδιου και του Αντώνη Σαμαρά και δύο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην επιστολή ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι ελάχιστες πλέον οι ημέρες για την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαλόγου, ενώ προτείνει οι όροι του ντιμπέιτ να καθοριστούν από τους δημοσιογράφους που θα επιλεγούν ως συντονιστές.

Επίσης, αναφέρει ότι στις επόμενες ώρες η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά θα έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπ ακόμματα, για να λάβει τις απαντήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρει: «Ο κ. Σαμαράς, στις πιο κρίσιμες εκλογές για τον τόπο, επιλέγει διαρκείς μονολόγους. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο διάλογο. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από διαδικαστικά προσχήματα. Σεβόμαστε το δικαίωμα του πολίτη να ακούσει, να συγκρίνει και να κρίνει.
» Το ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, έστω και αυτή τη στιγμή, προτείνει τη διεξαγωγή ενός τουλάχιστον τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της προηγούμενης Βουλής, που συμφωνούν σε κάτι τέτοιο. 

» Οι όροι του διαλόγου μπορούν να ρυθμιστούν από τους δημοσιογράφους, που θα επιλεγούν ως συντονιστές. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και αναμένουμε σαφή απάντηση».

Νεα Δημοκρατία: Προκαλεί τους πάντες ο Βενιζέλος

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Ο κ. Βενιζέλος, πολιτικά ανύπαρκτος σε επίπεδο προτάσεων και σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προσπαθεί να αναγάγει σε μείζον ζήτημα μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων, που - όσες φορές και αν έγινε - οι πάντες την 
έχουν καταγγείλει.  

Αιχμάλωτος στην αγωνία του, αλλά και στην αλαζονεία του, έφτασε στο σημείο να βγαίνει δημόσια και να ζητά να αποκλειστούν κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή από τη διαδικασία του debate.
 Ενώ προκαλεί τους πάντες, αφού με την επιστολή του, θέτει μόνος του όρους και προϋποθέσεις, επιδιώκοντας να “πατρονάρει” κομματικά τη διαδικασία, αγνοώντας τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να επιλύονται θεσμικά όλα τα ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας.  

Θυμίζουμε, ταυτόχρονα, στον κ. Βενιζέλο ότι ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται εδώ καιρό. 

Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις και σχέδιο, όχι μόνο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για τα μείζονα θέματα, που απασχολούν την κοινωνία, όπως – κυρίαρχα – η ανάπτυξη, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα, για μια νέα μεταπολίτευση.
  
Η Νέα Δημοκρατία ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε επίσημα από τον υπουργό Εσωτερικών να θέσει το θέμα του debate στη Διακομματική. 

Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος, απέφευγε – προφανώς σκόπιμα – το θεσμικό δρόμο, αρκούμενος σε δημαγωγικές κορώνες στις κατά καιρούς ομιλίες του. 

Και τώρα, την τελευταία στιγμή, τρομαγμένος από την απήχηση που έχει στην κοινωνία το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση, επιχειρεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και να προκαλέσει εντυπώσεις».       

ΚΚΕ: «Γνωστές οι προτάσεις μας»
Το ΚΚΕ ανέφερε πως έχει καταθέσει τις θέσεις του για το ντιμπέιτ, τονίζοντας πως η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αποπροσανατολιστική.

Το κόμμα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «στη διακομματική επιτροπή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ: Να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να απαντούν στην ίδια ερώτηση και τους δημοσιογράφους να τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ. Από εκεί και πέρα η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι αποπροσανατολισμός και εμπαιγμός».

ΣΥΡΙΖΑ:  Δύο γύροι, ώστε να συμμετέχουν όλοι


Μετά την επιστολή Βενιζέλου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας ανέφερε πως θα γινόταν αποδεκτή συζήτηση με τους επικεφαλείς των 7 κοινοβουλευτικών κομμάτων με την προϋπόθεση ότι θα διοργανωθεί και δεύτερη συζήτηση με τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης την εκτίμησή του πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αντιμετώπισε το ζήτημα με την αποκλειστική πρόθεση να αποδείξει πως την ευθύνη για το ναυάγιο του διαλόγου έχει και η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς, με τη σειρά του τήρησε ανάλογη στάση».

«Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η ΔΗΜΑΡ εξαρχής τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αρνήθηκε να μπει στη διελκυστίνδα της στείρας αντιπαράθεσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ενημέρωση των πολιτών και η ισότιμη προβολή των κομμάτων επιβάλλει την πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός debate».

Καρατζαφέρης: Το μπαλάκι στον Σαμαρά

«Ουσία έχει αν θα συμμετάσχει ο κ. Σαμαράς» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, όταν ρωτήθηκε για την επιστολή Βενιζέλου.

Υπονόμευση βλέπει η Ντ. Μπακογιάννη

Για υπονόμευση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, κάνει λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη και χαρακτηρίζει αδιόρθωτους τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, επιρρίπτοντας, όμως, ευθύνες και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. «Ο ένας βρίζει τον άλλον, χωρίς ουσιαστικά καμία καινούργια πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Οι άλλοι εφτά, οδηγούν τη χώρα μετά βεβαιότητας και με τις ανύπαρκτες προτάσεις τους, με τον ταχύτερο τρόπο στη δραχμή», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αναφερόμενη στο θέμα των ντιμπέϊτ.
Πρόθεση για αποκλεισμό της «Κοινωνικής Συμφωνίας» από ενδεχόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση των κομμάτων καταλογίζει το κόμμα των Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η επιστολή Βενιζέλου «προς συγκεκριμένους» πολιτικούς αρχηγούς είναι «κίνηση εντυπωσιασμού αλλά και προσεταιρισμού κάποιων πρόθυμων συνομιλητών του».

«Ο κ. Βενιζέλος, παραβιάζοντας κάθε παράδοση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από το 2000 κι έπειτα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, απέκλεισε την Κοινωνική Συμφωνία, τη μόνη φωνή που φοβάται, γιατί του υπενθυμίζει, σε κάθε ευκαιρία, την απόλυτη υποχώρηση ιδεών που έχει επιβάλλει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λ.Λασκαρίδης.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των Οικολόγων-Πράσινων. «O κ. Βενιζέλος θέλει τη δημοκρατία στα μέτρα του και τον πολιτικό διάλογο κλειστό κλαμπ» ανέφερε σχετικά ανακοίνωση του κόμματος.
.tanea.gr

Aποκλεισμό καταγγέλλουν Κοινωνική Συμφωνία
 και Οικολόγοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου