Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Εντυπωσιακό ποσόστο για ΣΥΡΙΖΑ σε νέο γκάλοπ


Γκάλοπ Alco: Μπροστά Η ΝΔ Με 17% | Star.gr
Εκπλήξεις επιφυλάσσει νέα δημοσκόπηση τηςPublic Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 30% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, την ΝΔ να ακολουθεί με 26% και την τρίτη θέση να καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ με 15%.
Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλες απώλειες για το ΚΚΕ, πτώση για τουςΑνεξάρτητους Έλληνες αλλά και για τηΧρυσή Αυγή και προβλέπει Βουλή στην οποία θα βρίσκονται οκτώ κόμματα.



Σημαντικό εύρημα είναι ότι το ποσοστό των κομμάτων που εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής ανέρχεται σε 2%, πράγμα που σημαίνει ότι ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίαςκαθιστώντας δυσκολότερο το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 30%

Νέα Δημοκρατία: 26%

ΠΑΣΟΚ: 15,5%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 8%

Δημοκρατική Αριστερά: 6,5%

ΚΚΕ: 5%

Χρυσή Αυγή: 4%

Δημιουργία Ξανά - Δράση: 3%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα "ποιο κόμμα θεωρείτε πως θα κερδίσει;" η πλειοψηφία δηλαδή το 54% θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, ενώ 35% ότι θα προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο ποσοστό να σημειώνει άνοδο και το δεύτερο πτώση σε σχέση με παλιότερη έρευνα.

Σε εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά παραμένει το ΠΑΣΟΚ καθώς μόνο ποσοστό 1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα νικήσει. 

Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με 24% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 19%, ο Ευ. Βενιζέλος με 17%, ο Φώτης Κουβέλης με 11%, ο Πάνος Καμμένος με 7% ενώ έπονται η κ. Παπαρήγα και ο κ. Μιχαλολιάκος

Πάντως 16% απαντά ότι "κανείς από τους παραπάνω" δεν είναι κατάλληλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του κ. Τσίπρα εμφανίζεται αυξημένο κατά 5% του κ. Σαμαρά κατά 2%, κατά 1% του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη μειωμένο κατά 4%.

Ως προς το τι κυβέρνηση επιθυμούν το 54% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 26% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 12% θέλει οικουμενική κυβέρνηση. Από εκείνους που θέλουν αυτοδυναμία το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ, ανάλογο ποσοστό αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις 1% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Το νέο Μνημόνιο απορρίπτεται από το 62% των ερωτηθέντων και το εγκρίνει μόνο το 28%. Οι πιο "αντιμνημονιακοί" είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων και της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται ότι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του νέου Μνημονίου αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό όσων το απορρίπτουν μειώθηκε κατά δύο.


Συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που θέλει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Συγκεκριμένα το 85% απαντά ότι σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ θα ψήφιζε θετικά και μόνο το 12% αρνητικά. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το ποσοστό όσων λένε "ναι" στο ευρώ αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και το ποσοστό όσων λένε "όχι" μειώθηκε κατά τρεις.

Προβάδισμα ΝΔ δείχνει άλλη δημοσκόπηση

Μικρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πανελλαδική έρευνα εκλογικής συμπεριφοράς της DATA RC, που διεξήχθη το διάστημα από 21-23 Μάιου για λογαριασμό της εφημερίδας "Πελοπόννησος". 

Ειδικότερα, από την πρόθεση ψήφου προκύπτει:

Νέα Δημοκρατία: 23,5%  

ΣΥΡΙΖΑ: 23%

ΠΑΣΟΚ: 10,6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,3%

Χρυσή Αυγή: 5,1%

ΚΚΕ: 4,6%: 

Δημοκρατική Αριστερά: 3,3%

Οικολόγοι Πράσινοι: 1,1%

ΛΑΟΣ: 0,3%

Δράση: 1,1%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 16,1%.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου