Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Υστατη προσπάθεια Παπούλια με πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτωνΜε στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, την οποία πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας, συγκαλείται την Τρίτη στις 14.00 νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν από τη σύσκεψη με όλους τους αρχηγούς, πλην Μιχαλολιάκου, ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί στις 13.00 με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Η συνάντηση θα γίνει με στόχο να συζητηθεί η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων.  Στο μεταξύ δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της συνάντησης που είχε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τον πρώτο γύρο της διαβούλευσης για το σχηματισμό της κυβέρνησης.
Σαμαράς: «Σημασία έχει ποιοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αλλά σημασία έχει ποια κόμματα θα στηρίξουν μία τέτοια κυβέρνηση, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής: 

«Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται. Η ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια τέτοια βιώσιμη κυβέρνηση -όπως ορίσαμε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- είναι απολύτως αναγκαία. 

Μετά την άρνηση Κουβέλη για σύμπραξη σε μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ -που οφείλω να πω ότι ακολουθεί αλαζονική στάση μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα- πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση που του έδωσε χθες ο κ. Καμμένος. 

Από την οποία υπάρχουν ορισμένα περιθώρια δικής του στήριξης ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος. 

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το εξετάσει. Επιμένουμε, λοιπόν, σε αυτή την αναγκαία ευρύτερη στήριξη. 

Τώρα, ως προς το θέμα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση προσωπικοτήτων είναι ξεκάθαρο ότι σημασία έχει, και εδώ, πόσα κόμματα θα είναι εκείνα τα οποία θα στήριζαν  μια τέτοια πρωτοβουλία.

 Επομένως, πριν πάει κανείς στα πρόσωπα -είναι απόλυτα λογικό αυτό που λέω- θα πρέπει πρώτα να εξετάσει ποιες δυνάμεις θα στήριζαν ένα τέτοιο σχήμα. Και είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πρώτα θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. 

Βέβαια, σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση σαν τη σημερινή και έκτακτες λύσεις, εκεί που προσφέρονται, πρέπει κανείς να τις δει και να τις εξετάσει.  

Γεγονός είναι ότι αύριο θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει στις δύο το μεσημέρι. Και θα κληθούν σε αυτή την κοινή σύσκεψη και τα άλλα κόμματα, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.  
Επαναλαμβάνω ότι ο λαός  μας έχει δώσει, όχι ένα μήνυμα, αλλά μία σαφέστατη εντολή. Η εντολή αυτή είναι, όσο το δυνατόν, όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε αυτή τη νέα κυβέρνηση. Ο καθένας αναλαμβάνει ιστορικά, πλέον, τις ευθύνες του».


Στηρίζει κυβέρνηση προσωπικοτήτων ο Βενιζέλος

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη - τουλάχιστον από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

«Δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή ή εγγυητή κατάστασης τον κύριο Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και την πρόωρη αλαζονική συμπεριφορά» είπε ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο σημείωσε πως μία κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να σταθεί στη Βουλή και την κοινωνία, και να δοκιμαστούν στην πράξη όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αλλά πρέπει να πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να μείνουμε ενωμένοι» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, έπειτα από τη συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Στη δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων, όμως όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, σε τέτοιο αδιέξοδο, και αυτό μπορούμε να το δεχθούμε» δήλωσε.

«Εχει όμως σημασία η ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι η ελάχιστη δυνατή. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως πρέπει να ρωτηθεί και το ΚΚΕ.

«Ολες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.

Αρνείται κυβέρνηση προσωπικοτήτων ο Κουβέλης

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Επιμένω στην πρόταση δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Κουβέλης έπειτα από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτή την άποψη θα στηρίξει και στην αυριανή σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών. 

Αλλωστε, τόνισε ο κ. Κουβέλης, και στην περίπτωση συγκρότησης «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία.

Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε τις κινήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς μέχρι σήμερα και τη συμβολή της στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά, λέγοντας πως αφενός δεν αξιοποίησε την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης αριστεράς - «ή με πρόσημο, με σφραγίδα της Αριστεράς», όπως τόνισε - αφετέρου κατόπιν αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε οικουμενική κυβέρνηση.

Η σύσκεψη

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Δήλωση, προσερχόμενος, έκανε μόνο ο Αντώνης Σαμαράς: «Συνεχίζω και αγωνίζομαι, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης», είπε.

Προσερχόμενος στην αίθουσα συσκέψεων, ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, περιορίστηκε να πει χαριτολογώντας: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ;»

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν είχαν μπροστά τους έγγραφα, ενώ ο κ. Σαμαράς είχε μόνο ένα ιδιόχειρο σημείωμα με τις θέσεις που θα αναπτύξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι από την προηγούμενη σύσκεψη με τους τρεις εντολοδόχους αρχηγούς προέκυψαν συγκεκριμένα «αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα», ενώ δηλώνει στη διάθεση του Προέδρου μόνο για συνάντηση τετ-α-τετ ή για σύσκεψη με όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

Πηγές της Κουμουνδούρου εξέφρασαν τη δυσφορία τους, επικαλούμενοι παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να επιμένουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ή να δώσει ψήφο ανοχής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ 99,5: «Βάσει των τοποθετήσεων που έχουν γίνει, έχει ξεκαθαριστεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει, λοιπόν, πολιτική βάση να καλούνται οι τρεις εντολοδόχοι και ο Φώτης Κουβέλης. Και γιατί να μην καλέσουμε και τον Πάνο Καμμένο και την Αλέκα Παπαρήγα; Νομίζω ότι επιχειρείται δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι ο Κάρολος Παπουλιας κινείται οριακά εντός συνταγματικών πλαισίων».

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών του και επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών. Αφήνεται, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη όλων των πολτικών αρχηγών (πλην Χρυσής Αυγής) ή κατά μόνας με τον Κάρολο Παπούλια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει προγραμματική σύγκλιση ορισμένων κομμάτων και η δημιουργία κυβερνητικού σχήματος είναι δυνατή. «Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται να "τα έχουν βρει" και εκβιάζουν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί» λένε. Στη θέση αυτή αντιδρά έντονα ο Φώτης Κουβέλης. 

Εκ των πραγμάτων, πάντως, οικουμενική κυβέρνηση με τον τρόπο που την περιγράφει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται πλέον να είναι δυνατόν να σχηματισθεί. 

Ο Φ. Κουβέλης - όπως επανέλαβε και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής - τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, που για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και όποιων άλλων δυνάμεων υπηρετούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και επιλέγουν την αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι του ζητούν συνενοχή, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παρέχει.

Στο μεταξύ η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε για την Τρίτη το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Συνεπώς, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συνεισέφερε σε συζήτηση, όπου θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης».
Τέλος, τον Βασίλειο Μαρκεζίνη πρότεινε για πρωθυπουργό, ικανό να διαχειριστεί την κρίση, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι πρώτος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μίλησε για κυβέρνηση προσωπικοτήτων γιατί σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή οι σημερινοί πολιτικοί παράγοντες δεν είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση.


Οι συσκέψεις της Κυριακής

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της συνάντησης που είχε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τον πρώτο γύρο της διαβούλευσης για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Η δημοσιοποίηση έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και το σχετικό κείμενο αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

  Διαβάστε τα πρακτικά
  Στην εισήγησή του ο κ. Παπούλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, προειδοποιώντας ότι «θα κριθούμε όλοι πολύ αυστηρά εάν η παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός».

  «Έχω ενημερωθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση. 

  »Είχα συνομιλίες προχθές και χθες με τον κ. Ρομπέι και τον κ. Σουλτς, οι οποίοι με τη θεσμική τους ιδιότητα με διαβεβαίωσαν για τη βούλησή τους να βοηθήσουν. Έχω εικόνα των ευρωπαϊκών και οικονομικών δεδομένων και είμαι εξαιρετικά ανήσυχος» είπε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  «Αναμένω να καταλήξετε σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Να συζητήσουμε για την πολιτική επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης για τους στόχους, τη διάρκεια και τη σύνθεσή της. Αλλά να ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση ότι έχουμε καθήκον να συμφωνήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, συμπληρώνοντας: «Οι διαφορές των θέσεών σας είναι μικρές και ασήμαντες σε σύγκριση με το χρέος σας απέναντι στην πατρίδα».
  .tanea.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...