Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κυβέρνηση ό,τι να 'ναι


Κομματικοί τακτικισμοί ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Νέα σύσκεψη αύριο όλων πλην Μιχαλολιάκου
Κυβέρνηση ό,τι να 'ναι

Σχηματισμό κυβέρνησης με εξοκοινοβουλευτικές προσωπικότητες η οποία θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, επιβεβαιόντας το σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματισθεί νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Ν. Μιχαλολιάκου αύριο, Τρίτη, στις 14.00 το μεσημέρι, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντικειμενικός στόχος είναι να αποφευχθούν οι εκλογές και να εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ έστω παρέχοντας ψήφο ανοχής ή ακόμα και ορίζοντας κεντρικά κυβερνητικά στελέχη.
Η πρόταση του Κάρολου Παπούλια είναι στη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με ρητές δεσμεύσης και συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο. Πολιτικοί αναλυτές και διεθνείς παράγοντες επιμένουν όμως ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινωνικά ερίσματα και σε αυτή τη συγκυρία το μέλλον της θεωρείται αβέβαιο.
Τη διαφωνία του για κυβέρνηση προσωπικοτήτων εξέφρασε και ο Φώτης Κουβέλης, επιμένοντας σε οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να εξεταστεί και η πρόταση Καμμένου.
Σε αυτή τη βάση ακόμα και οι δανειστές θα δυσκολευτούν να την αποδεχτούν καθώς οι συμμετέχοντες θα είναι οι ίδοι και θα αναιρούν τις έως τώρα δεσμεύσεις τους.
Οι κινήσεις των κομμάτων είναι πλέον τακτικισμοί και δεν έχουν πολιτική ουσία καθώς απευθύνονται καθαρά σε κομματικά ακροατήρια και σε προσπαθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους.
Αν το αποτέλεσμα τους κριθεί ικανοποιητικό τότε θα συμφωνήσουν σε προσφυγή στις κάλπες, αν όχι θα συμφωνήσουν πάνω στην πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι με μικρές διαφοροποιήσεις αλλά με κορμό την κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Οσο κι αν φαίνεται απίθανο με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τη ρητορική των πολιτικών
αρχηγών, η σύσκεψη  στο προεδρικό μέγαρο θα καταλήξει σε συμφωνία για τη συγκρότηση
κυβερνητικού σχήματος αποτελούμενου κατά βάση από εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες,
το  οποίο θα υποστηριχθεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν πάση θυσία το σχηματισμό κυβέρνησης για να αποφύγουν άμεση προσφυγή στις κάλπες, φοβούμενοι τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - μπορεί να διεκδικήσει  ποσοστά αυτοδυναμίας αν οι εκλογές γίνουν σύντομα.
 
Εξαντλούν λοιπόν κάθε δυνατότητα προκειμένου να τον εξαναγκάσουν να μπεί στην κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας δύο στόχους: Αφ' ενός να αποφύγουν τις εκλογές και αφ'ετέρου να ανακόψουν τη δυναμική που έχει αποκτήσει ως βασικός εκφραστής του "αντιμνημονιακού" ρεύματος.
 
Περισσότερους λόγους να ανησυχεί για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ  εκτός κυβερνητικού σχήματος έχει βέβαια η ΔΗΜΑΡ, η οποία μπορεί να υπερφαλαγγισθεί εξ αριστερών, διακινδυνεύοντας την παρουσία της στην επόμενη Βουλή.
 
Εντούτοις, πολιτικοί παράγοντες  εκτιμούν ότι η ΔΗΜΑΡ θα αναγκασθεί τελικά να ενδώσει στις πιέσεις,  και να επωμισθεί τον ρόλο της Ιφιγένειας, "θυσιαζόμενη" για να αρθεί το αδιέξοδο και να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας.
 
Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες θα γίνουν σήμερα και αύριο, μέχρι την τελευταία στιγμή πριν αρχίσει η σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, η οποία έχει προγραμματισθεί ν'αρχίσει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτη.
 
 sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου