Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η ώρα της μεγάλης απόφασης


Σε κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας διεξάγονται την Κυριακή οι κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης. Η νύχτα της 6ης Μαΐου αναμένεται μακρά, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως μία ασφαλής εκτίμηση ενδεχομένως να είναι δυνατή γύρω στις 11 το βράδυ λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού σώματος.

Διαβάστε: Θρίλερ η μετάδοση του αποτελέσματος των εκλογών
Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Συνολικά, 9.850.000 πολίτες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής. Εξ αυτών οι 110.000 είναι νέοι ψηφοφόροι. 

Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypes.gr, οι πολίτες μπορούν να μάθουν που θα ψηφίσουν. Επίσης, σχετική ενημέρωση παρέχεται από τους Δήμους και τον τηλεφωνικό αριθμό 800 119 2002.

Χωρίς προβλήματα γίνεται η μετακίνηση των ετεροδημοτών που είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκλογική άδεια, από μία έως τρείς ημέρες, δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είναι ετεροδημότες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τους ετεροδημότες που θα μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕανακοίνωσε ότι χορηγεί έκπτωση 30%. Η προσφορά ισχύει μέχρι την Τετάρτη.

Κλειστά θα παραμείνουν, λόγω των εκλογών, τα σχολεία και τη Δευτέρα . Επίσης, κλειστά έως τις 9 Μαΐου θα είναι τα δικαστήρια, ενώ ανεστάλησαν για το ίδιο διάστημα και οι πλειστηριασμοί.
Κλειστά για το κοινό θα είναι όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι την Κυριακή, λόγω των εθνικών εκλογών.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας


Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής, το πρώτο μέτωπο -πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- απλώνεται και προς τα αριστερά, όπου η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την επιλογή, και προς τα δεξιά προς τη ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη και τη Δράση του κ. Μάνου, που ακόμη κι αν δεν μπουν στη Βουλή, ασκούν επιρροή με τις ψήφους που θα έχουν πάρει.

Πάντως σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, εάν το πρώτο κόμμα κινείται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, το σενάριο των νέων εκλογών εντός ενός μήνα υποχωρεί σημαντικά και κατά τις διερευνητικές εντολές θα πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις.

Μάλιστα όπως σημειώνουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα σενάρια της επόμενη ημέρας δείχνουνκυβέρνηση συνεργασίας, καθώς η ΝΔ δεν δείχνει να αποκτά αυτοδυναμία, εκτός αν διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και περάσει κατά πολύ το 30%.

Στην περίπτωση που η ΝΔ αγγίξει ποσοστά της τάξης του 27% - 28% και ανεξάρτητα από την είσοδο εννέα ή δέκα κομμάτων στη Βουλή, δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοδυναμίας.

Μπορεί δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών να της δίνει υπερδιπλάσιο αριθμό εδρών από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ -έστω κι αν η διαφορά τους κινηθεί σε χαμηλό ποσοστό- αλλά θα υπολείπεται κατά πολύ των 151, με τις οποίες θα αποκτούσε οριακή πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώνει 123 έδρες.
Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 30% δεν κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε αν η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί στις 8 μονάδες -αν συγκεντρώσει για παράδειγμα 26% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ- ακόμη και στην περίπτωση όπου το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή φτάσει παράλληλα το 9%.

Κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει ακόμη και αν το ποσοστό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί αθροιστικά στο 40%. Έτσι, με τη ΝΔ να λαμβάνει 24% και το ΠΑΣΟΚ 16% τα δύο κόμματα κατορθώνουν να έχουν 157 έδρες, κατακτώντας έστω και ισχνή πλειοψηφία. Σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 42% θα είχαν 166 έδρες, ενώ με 44% οι έδρες τους θα έφταναν τις 171.

Εκτός από το ποσοστό των κομμάτων που θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% και να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα θα είναι πάντως και η αποχή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα αποχής ευνοούν τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα και άρα μπορούν να μεταφραστούν και σε περισσότερες έδρες για το πρώτο κόμμα, ενισχύοντας την πιθανότητα αυτοδυναμίας του.

H Ευρώπη περιμένει το αποτέλεσμα

Η ελληνική εκλογική διαδικασία μαζί με τις γαλλικές εκλογές μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων, με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν εκτενή ρεπορτάζ από Ελλάδα και Γαλλία, ενώ παράλληλα προγραμματίζουν ζωντανές συνδέσεις το βράδυ της Κυριακής. 

Οι εκλογές της Κυριακής έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο ο οποίος κάνει λόγο για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής έντασης μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα θέσει θέμα ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα απασχολούν, εδώ και μέρες, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τον Τύπο, με ρεπορτάζ απεσταλμένων στην Αθήνα και αναλύσεις που δίνουν τίτλους όπως: «Κρίσιμη ετυμηγορία σε μια άρρωστη χώρα» (BFM), «Εκλογές στην Ελλάδα: Κακοτυχία! Η χειρότερη κρίση με τους χειρότερους πολιτικούς» (France-Info), «Εκλογές που θυμίζουν σχιζοφρένεια» (Huffington post).

Σειρά ρεπορτάζ, αναλύσεων αλλά και συνεντεύξεων ευρωπαίων πολιτικών για τις εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενεί ο γερμανικός τύπος. Έχει πραγματική επιλογή η Ελλάδα;
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου