Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ψυχική υγεία - Υποχωρεί η Κυβέρνηση




Συγγραφέας: left.gr
Δεν θα παρακρατείται τελικά το 50% έως 80% των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων για τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας - Άτακτη υποχώρηση της Φωτ. Σκοπούλη μετά από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Να εισηγηθεί την κατάργηση των κοινωνικά ανάλγητων διατάξεων που προβλέπουν παρακράτηση των συντάξεων (από 50% έως 80%) των ψυχικά ασθενών, οι οποίοι φιλοξενούνται σε δημόσιες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δεσμεύτηκε η υφ. Υγείας Φωτ. Σκοπούλη, πιεζόμενη από την ανάδειξη του ζητήματος στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κ. Ζαχαριά


Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Ζαχαριάς υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση στην αρμόδια υπουργό για το ζήτημα των δραματικών περικοπών των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 για τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας (που φτάνουν στο 55% σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011!), τις οποίες καλούνται να πληρώσουν με τις συντάξεις τους οι ψυχικά νοσούντες, σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του πρώην υφυπουργού Προνοίας Μ. Μπόλαρη. Ο Κ. Ζαχαριάς έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις και για άνιση παρακράτηση στις πενιχρές συντάξεις των ψυχικά ασθενών, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που βρήκε η κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις δραματικές περικοπές στη δημόσια υγεία ως "άδικο" και "κοινωνικά ανάλγητο". 

Εξάλλου, τις διατάξεις αυτές έχουν καταγγείλει κατά καιρούς ως αντισυνταγματικές τόσο η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον Έλεγχο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές (επιτροπή Τρομάρα) , όσο και ενώσεις ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και σύλλογοι οικογενειών τους. Επίσης, κατά των προβλέψεων της απόφασης Μπόλαρη έχουν ταχθεί κοινωνικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, που εμπλέκονται στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά νοσούντων, θεωρώντας ότι οι εν λόγω διατάξεις καταργούν κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν υγείας.


Υποχωρεί η υφ. Υγείας Φωτ. Σκοπούλη


Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτ. Σκοπούλη, παραδέχτηκε ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και πόρων, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στην ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική. Η κ. Σκοπούλη σημείωσε ότι η όλη προσέγγιση του θέματος από τον προκάτοχό της δηλώνει προχειρότητα και αβουλία. Παράλληλα, υπό το βάρος των αντιδράσεων, η υφ. Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο νόμος που θεσπίζει την παρακράτηση αντίκειται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την κατάργησή του. Την αμφιβολία του για την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων εξέφρασε ο Κ. Ζαχαριάς, καθώς, όπως είπε, αφορούν εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου.


Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε για το θέμα, υποστηρίζει έμπρακτα το δικαίωμα όλων στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Παράλληλα σημειώνει ότι οι ψυχικά πάσχοντες, ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη, που βρέθηκε στο στόχαστρο του Μνημονίου, έχουν πλήρη δικαιώματα στήριξης από την πολιτεία και διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες παροχής φροντίδων ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου