Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ




Συγγραφέας: left.gr
Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί από την Παρασκευή 14/9 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/9

23:00 Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη.

"Χρειάζεται συνδυασμός πολιτικού και κοινωνικού αγώνα, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και παρατήρησε πως αυτό που λείπει είναι ένα κοινωνικό φόρουμ, ένα κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα συσπειρώσει όλες τις συλλογικότητες, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, και τους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν. 

Παράλληλα τόνισε πως η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναντίστοιχη με τους αγώνες των εργαζομένων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να υπάρξει ανάχωμα στην ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, ιδεολογική σύγκρουση και σημείωσε: "Μπορεί η κρίση να μας έκανε φτωχούς, αλλά μισαλλόδοξοι και φασίστες δεν θα γίνουμε".


20:10 Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με το Γιάννη Μπουτάρη.

"Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από το Δήμαρχο της πόλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις δυνατότητες που έχει να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης συνολικά στη χώρας μας είναι πρώτον ότι δεν είναι αυτοδιοίκηση, είναι ετεροδιοίκηση, διότι έχει αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει πόρους. Και, ιδιαίτερα, στις μέρες του Μνημονίου που έχουμε μια εξωφρενική μείωση των δημοσίων δαπανών προς τους Δήμους, της τάξης του 60%, το πρόβλημα γίνεται ασφυκτικό.

Βεβαίως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι στιγμής, από την ενημέρωση που είχα από τον Δήμαρχο, φαίνεται ότι καταφέρνει να έχει ένα προϋπολογισμό τέτοιο, ώστε να μη ρίχνει όλα τα βάρη στους δημότες. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι αυτό θα ισχύει και για τα επόμενα χρόνια.

Συζητήσαμε με το Δήμαρχο τις δυνατότητες και την αναγκαιότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο, βεβαίως, των δυνατοτήτων του Δήμου και ιδιαίτερα τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής αλληλεγγύης απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, σ’ αυτούς που έχουν την ανάγκη του, διότι το πρώτο μέλημά μας σε αυτή την κρίση είναι να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας  που έχουν άμεσα την ανάγκη και την προστασία μας. Και, βεβαίως, υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον ότι θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας κάποια άλλη στιγμή, υπό καλύτερες συνθήκες για να συζητήσουμε επί της ουσίας τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, όσο και τα θέματα της πόλης της Θεσσαλονίκης".



19:40 
Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.



19:30 Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Ι. Μυλόπουλο και τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: 

"Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την παρουσία μας στη ΔΕΘ επισκεπτόμενοι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης έχει να κάνει με την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι σε αυτόν τον τόπο αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, την έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, στον πνευματικό κόσμο, στους νέους επιστήμονες που δυστυχώς φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, αν δεν επενδύσουμε στη νέα γενιά, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. 

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας έχει απαξιωθεί, έχει δεχθεί μεγάλη επίθεση, έχει προβλήματα και αδυναμίες. Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε αυτές τις αδυναμίες, ούτε να τις κρύψουμε, χρειάζεται όμως να το στηρίξουμε. Είναι μια κοιτίδα παραγωγής γνώσης και είναι η μόνη δυνατότητα που μπορούμε να έχουμε για να επενδύσουμε στο μέλλον. 
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει πανευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης που θέλει να βγάλει τον τόπο από αυτή τη μεγάλη κρίση είναι να σταθεί αρωγός στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι να το συκοφαντεί, όχι να επιδεικνύει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, όχι να επιδεικνύει αυτή τη ρεβανσιστική εμμονή απέναντι στους πνευματικούς ανθρώπους, στην πνευματική ηγεσία και ιδιαίτερα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο χώρο. 

Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τις Πρυτανικές Αρχές για τις τεράστιες δυσκολίες σε άμεσες, καθημερινές, λειτουργικές δυνατότητες, εξαιτίας της μείωσης του κρατικού προϋπολογισμού. Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για το νέο νόμο και τη λαθεμένη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου -και θα έλεγε κανείς ότι αυτή ήταν και η βασική αιτία που δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος-, καθώς και για την εμμονή των κομμάτων της κυβέρνησης. Ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι βρίσκει τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι. Η εμμονή να εφαρμοστεί σώνει και καλά, χωρίς να υπάρχει καμιά προοπτική, στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον, να δώσει πνοή και όραμα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Αναλύσαμε διεξοδικά στον Πρύτανη την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη βουλή και αφορά τη δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτός ο γόρδιος δεσμός. Μια πρόταση νόμου που με την πρώτη ευκαιρία -και αν ο λαός το θελήσει - θα την φέρουμε σε διαβούλευση με τους φορείς, προκειμένου να εφαρμοστεί και να βγει το δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτό το τέλμα."   

18:00 Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για ώρα, με τον κ. Τσίπρα ν' αναφέρει πως "τη στιγμή που θάβονται σκάνδαλα διαπλοκής, όπως της Siemens, επιτίθενται στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο"

"Αυτό δεν είναι επίθεση, είναι διασυρμός", απάντησε ο κ. Μυλόπουλος. 





Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/9

 
17:00 - Επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ και συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Ι. Μυλόπουλο και το Πρυτανικό Συμβούλιο Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου (Κτίριο Διοίκησης ΑΠΘ, στο γραφείο πρυτανείας)

18:00 - Επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, (Δημαρχιακό Μέγαρο).

19:00 - Σύσκεψη με συλλογικότητες, εκπροσώπους κινημάτων, φορέων, σωματεία εργαζομένων (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχιακό Μέγαρο)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/9

 

10:00 - Συνάντηση με τα Δ.Σ. ΔΕΘ και HELEXPO, (Γραφεία της Διοίκησης Helexpo)

10:45 - Συνάντηση με Σωματεία Εργαζομένων στη ΔΕΘ και ΗELEXPO (Γραφεία Διοίκησης Helexpo)

11:30 - Επίσκεψη – Περιοδεία στα περίπτερα της Έκθεσης

12:30 - Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, (Αίθουσα 6, Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο)

19:30 - Κεντρική ομιλία, (Αίθουσα Ι. Βελλίδης, Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/9

 
13:00 - Συνέντευξη Τύπου, (Αίθουσα Ι. Βελλίδης, Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου