Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι σαράντα ημέρες που θα κρίνουν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ



Του Παναγη Γαλιατσατου

Στις αρχές Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα από 1 ώς 2 του μηνός, θα διεξαχθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεξέλιξη της συμμαχίας σε έναν εναίο πολιτικό φορέα. Ως τότε απομένουν περίπου 40 μέρες. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τις αντιπολιτευτικές στροφές -ο κ. Αλ. Τσίπρας θα επισκεφτεί την Τρίτη τις Σέρρες- ώστε να συσπειρώσει το κόσμο και να ενισχύσει τη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά και για να υπερκαλύψει τις γκρίνιες που αναμένεται να εκδηλωθούν στο εσωτερικό του με αφορμή τα όσα έχουν κατατεθεί στον διάλογο.
Η αρχή έγινε χθες στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, η οποία αναμενόταν να εγκρίνει κατά πλειοψηφία ένα προσχέδιο Ιδρυτικής διακήρυξης. Το κείμενο που τέθηκε προς συζήτηση έχει συνταχθεί από τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Αρ. Μπαλτά με τη συμβολή του υπεύθυνου προγράμματος κ. Γ. Δραγασάκη. Αντανακλά τις θέσεις της ηγεσίας για το νέο κόμμα και αφού εγκριθεί και από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει πιθανότατα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στις οργανώσεις ώστε να διατυπώσουν τα σχόλια και τις ενστάσεις τους. Καθώς στις τοπικές οργανώσεις θα πρέπει να γίνουν και εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης είναι σαφές ότι πολύς χρόνος δεν υπάρχει, εξ ου και η βούληση της ηγεσίας να μην υπάρξουν αναταράξεις. Το περιβάλλον Τσίπρα είναι αισιόδοξο ότι το κείμενο θα υιοθετηθεί και από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Ικανοποιώντας τις «αριστερόστροφες» δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το προσχέδιο ορίζει ως στρατηγικό στόχο του κόμματος τον σοσιαλισμό, ενώ επισημαίνει ότι «καπιταλισμός με “ανθρώπινο πρόσωπο” δεν μπορεί να υπάρξει».
Σημαντικό είναι το σημείο του κειμένου που αναφέρει ότι «ο σοσιαλισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δημοκρατία... και αντιπροσωπευτική αλλά και άμεση, με την ενεργό συμμετοχή όλων».
Ούτε η ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας τίθεται υπό αίρεση, αν και στη σχετική παράγραφο οι διατυπώσεις είναι στρογγυλεμένες. Κατά τη διακήρυξη «η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της Ευρώπης, γιατί η πολιτική του κεφαλαίου θίγει και ενοποιεί υπό την κυριαρχία του όλες τις ευρωπαϊκές χώρες... Σε αυτή τη βάση η δική μας Ευρώπη βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, είναι η Ευρώπη των λαών». Η συγκεκριμένη διατύπωση αλλά και όλα όσα αναφέρονται στην Ε.Ε. στο κείμενο, δεν δείχνουν διάθεση ρήξης με την Ενωση ή την Ευρωζώνη και δεν γίνεται καμιά αναφορά σε σχέδιο Β, αν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνουν αποδεκτές στην Ε.Ε. Αυτό όμως αποτελεί πάγιο αίτημα κάποιων συνιστωσών, όπως της ΔΕΑ ή του Κόκκινου (αλλά και του Αριστερού Ρεύματος). Το θέμα Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσει τριβές.
Υπάρχουν και άλλα επίμαχα σημεία στο κείμενο πάντως. Ενδεικτικά ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να αγνοήσει τους υπάρχοντες συσχετισμούς... όσο ο στρατηγικός στόχος παραμένει σταθερός, οι συμμαχίες είναι αναγκαίες και κάποιες διευρύνσεις απαραίτητες», κάτι που δείχνει προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, στο κείμενο γίνεται λόγος για την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς, δεν απευθύνεται όμως συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας προς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως κατ’ επανάληψη έχουν ζητήσει οι αριστερόστροφες δυνάμεις.
Σημαντικό για την ηγεσία πάντως είναι να μην υπάρξουν ενστάσεις στα όσα αφορούν τον ίδιο τον φορέα και συγκεκριμένα ότι θα λειτουργεί δημοκρατικά με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και ότι θα διαθέτει οργάνωση, δομή και θεσμούς, καθώς αυτά κατοχυρώνουν την ισχύ και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων της ηγεσίας και αυτά δεν υπήρχαν στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου