Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σε εξέλιξη το Eurogroup για την Ελλάδα... χωρίς την ελληνική κυβέρνηση



Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την ελληνική κυβέρνηση σε ρόλο, στην πραγματικότητα, παρατηρητή.


 «Η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη στις ευρωπαϊκές διεργασίες, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Π. Σκουρλέτη.

Στο φόντο της διελκυστίνδας μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ διεξάγεται το σημερινό Eurogroup. Οπως αναφέρουνσχετικά δημοσιεύματα , «σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, αλλά και η παραχώρηση μέρους των κερδών στην Ελλάδα από ελληνικούς τίτλους που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το εμπόδιο για την απελευθέρωση της δόσης προς την Ελλάδα είναι το χρηματοδοτικό κενό, που μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ και δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. 
»Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετή επιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που απεύχονται στην ευρωζώνη. Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων, ή ημίμετρων, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση».

Οι τελευταίες εξελίξεις: 


 
H δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Π. Σκουρλέτη, ενόψει του σημερινού Eurogroup:
«Εν όψει του σημερινού Eurogroup η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη στις ευρωπαϊκές διεργασίες, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.  Παρόλα αυτά είναι πανέτοιμη να πανηγυρίσει και αύριο μια μη λύση, όπως έκανε και σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποφάσεις που όχι μόνο δεν έλυναν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά προσέθεταν νέα βάρη προς τον ελληνικό λαό. 

Εξάλλου, η όλη συζήτηση κυρίως γύρω από την καταβολή της δόσης λειτουργεί ως υπεκφυγή από το πραγματικό αδιέξοδο των αποτυχημένων μνημονίων της λιτότητας που καταστρέφουν την κοινωνία και αποδομούν την Ευρώπη. 

Η θέση που από την πρώτη στιγμή παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βασικός πυρήνας της οποίας είναι ότι τα μνημόνια δεν αποτελούν τη λύση, αλλά αντίθετα οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία,  ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να ενταχτεί σε μια ευρωπαϊκή λύση και ότι απαιτείται υπέρβαση της πολιτικής της λιτότητας, σήμερα επιβεβαιώνεται. Εξίσου επιβεβαιώνεται η πλήρης αναξιοπιστία και η διεθνής απομόνωση μιας  κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές και στο μεγάλο κεφάλαιο». 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου