Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Το μόνο καλά οργανωμένο λόμπι στην Ελλάδα είναι το λόμπι της φοροδιαφυγής (ΒΙΝΤΕΟ)



H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Το βίντεο από τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: 




14.39: Αλέξης Τσίπρας: "Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Τους προκαλούμε να την φέρουν αύριο το πρωί. Με τερτίπια και με κόλπα δεν ανακόπτεται η μεγάλη νίκη του λαού μας που έρχεται". 

14.35: Αλέξης Τσίπρας:"Αυτή η κυβέρνηση έχει να δώσει μόνο φόβο και καταστροφή, μόνο ψέματα και ακροδεξιές ακρότητες". "Η καταστροφή είναι εδώ, δεν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να σταματήσει την καταστροφή". 

14.33: Αλέξης Τσίπρας:"Στόχος μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να επιβάλλουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο". 

14.19: Αλέξης Τσίπρας για φορολογικό:  "Όλα τα φορολογικά τσάκιζαν τον κόσμο της εργασίας και έδιναν φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Το νέο φορολογικό είναι ένα αποσπασματικό σχέδιο συντήρης της προΰπάρχουσας κατάστασης που προυπολογίζει αριθμούς που θα μείνουν στα χαρτιά. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν πια να δώσουν αυτά που θέλουν να πάρουν. Εδώ ισχύει το "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Επίσης, έχουν απογυμνώσει τις εφορίες από προσωπικό. Είναι φανερό ότι δεν αποτελεί πολιτική επιλογή η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δεν τους κάνουν οι μηχανισμοί ελέγχου, να τους αλλάξουν, όχι να τους διαλύσουν. Δύομιση χρόνια τώρα το μνημόνιο ασχολείται με το να φορολογεί την φτώχεια, ενώ αφήνει απυρόβλητο τον πλούτο". "Το μόνο καλά οργανωμένο λόμπι στην Ελλάδα είναι το λόμπι της φοροδιαφυγής. Αυτό το λόμπι υποστηρίζει με πάθος και η κυβέρνηση Σαμαρά". "Το νέο φορολογικό είναι η νέα μεγάλη απάτη της κυβέρνησης Σαμαρά".  

14.12: Αλέξης Τσίπρας: "Μετά το Νόμπελ Ειρήνης, σειρά έχει το Νόμπελ Οικονομίας". "Σήμερα στο παρά ένα μίας γενικής καταστροφής, εμείς επιμένουμε να καταθέτουμε προτάσεις εναλλακτικές, ρεαλιστικές και λογικές. Να γίνει ευρωπαΐκή διάσκεψη για το χρέος".  



Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: 


Συντρόφισσες και σύντροφοι, 
Αξιοποιήσαμε  την εντολή που λάβαμε στην εκλογική αναμέτρηση του Ιούνη, από πάνω από ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, και  αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματός μας, από μία συμμαχία συνιστωσών σε μια κοινή συνισταμένη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που διαμορφώνεται στη χώρα μας, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από τον Μάη και παίρνει πλέον διαστάσεις μιας νέας μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου μεγάλου ρεύματος που απαιτεί αλλαγή πορείας για τον τόπο.

Ψυχή αυτής της προσπάθειας ήταν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα μέλη πρωτοστάτησαν και οργάνωσαν τις κοινωνικές αντιστάσεις. Μας κράτησαν ενωμένους στις δύσκολες στιγμές, χάραξαν το δρόμο για έναν ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο, φορέα της μεγάλης αλλαγής που περιμένουν οι πολίτες στη χώρα μας.

Αυτά τα χιλιάδες μέλη, οι ενεργοί πολίτες, που στάθηκαν δίπλα μας, έγιναν πλειοψηφία στην κοινωνία πολύ πριν τις διπλές εκλογές, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σήμερα, δεκάδες χιλιάδες πια μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να πειστεί και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας πως υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση στην εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική του μνημονίου που καταστρέφει την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα.

Απέναντί μας, συντρόφισσες και σύντροφοι, έχουμε ένα πολιτικό κατεστημένο, ένα πολιτικό προσωπικό ποτισμένο μέσα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ένα πολιτικό κατεστημένο όμως που καταρρέει κι ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης που έχουν στήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 

Κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. 
Με τη Βουλή σε διακοσμητικό ρόλο, αφού πλέον συζητείται σχεδόν μία στις δώδεκα επίκαιρες ερωτήσεις, ενώ τα νομοσχέδια που έρχονται εννιά στα δέκα σχεδόν έρχονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κυβερνούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με Νομοσχέδια που πρώτα μεταφράζονται από τα αγγλικά στα ελληνικά και μετά παίρνουν την τελική έγκριση της τρόικα, για να εισαχθούν στη Βουλή.

Κυβερνούν με υπουργικά συμβούλια που έχουν υποκατασταθεί από τις συσκέψεις των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση του μνημονίου.

Κυβερνούν δηλαδή με αυταρχικό τρόπο, με μία επιχειρηματολογία και φρασεολογία που πολλές φορές θυμίζει εποχές μετεμφυλιακές.

Κυβερνούν με βασικό γνώμονα τη συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων και των υπαιτίων για την κατάσταση της οικονομίας σήμερα.

Το μόνο που δεν είναι αναγκαίο πια είναι να φέρνουν νομοσχέδια στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι όχι να ψηφίζουμε μνημονιακούς νόμους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να τους διώξουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Να διώξουμε όσο το γρηγορότερο αυτή την κυβέρνηση που  έχει βυθίσει τη χώρα και το λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στη δυστυχία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, συντρόφισσες και σύντροφοι, ένα δίλημμα υπάρχει μονάχα.

Δημοκρατική εκτροπή ή Δημοκρατική ανατροπή;

Εκτροπή από τη Συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική λειτουργία με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ή ανατροπή της καταστροφικής  πολιτικής, με τον λαό στο προσκήνιο και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέσα και έξω από τη Βουλή, καταλύτη  μεγάλων πολιτικών εξελίξεων και αλλαγών;

Εκτροπή με τα νεοφιλελεύθερα διατάγματα της τρόικα και του κ. Στουρνάρα και με ωμούς εκβιασμούς ή λαϊκή ετυμηγορία και δημοκρατική ανατροπή με αριστερή δημοκρατική κυβέρνηση, κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ;

Αυτό είναι το δίλημμα. Αυτό το δίλημμα έχει ο λαός μας. Κι αυτό το δίλημμα κατανοεί πια κανείς όπου κι αν βρίσκεται σ΄ αυτή τη χώρα, όσες διαφορές κι αν υπάρχουν στους πολίτες και την οπτική τους, που στηρίζουν και υποστηρίζουν πια τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμά του, τη βούλησή του, να σταματήσει αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι εξελίξεις δεν είναι ραγδαίες μονάχα στη χώρα μας. Είναι ραγδαίες και σε όλη την Ευρώπη.
Την ώρα που κάποιοι καμαρώνουν για ένα νόμπελ ειρήνης που πήρε η Ε.Ε. - προφανώς γιατί ξέχασε τις ιδρυτικές αρχές της αλληλεγγύης και προχωρά με βία στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων - την ώρα αυτή η γειτονική Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομικά δύναμη της Ευρώπης, βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της αβύσσου. 
Και η Γαλλία απλά περιμένει τη σειρά της. Η είσοδος της Γαλλίας, της δεύτερης σε μέγεθος οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, στο κάδρο της κρίσης είναι πια σχεδόν αναπόφευκτη.

Ο ευρωπαϊκός Νότος φλέγεται. Οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται παντού, είτε με μνημόνια, είτε χωρίς μνημόνια, δεν είναι μόνο βάρβαρες και  καταστροφικές. Είναι και απολύτως αναποτελεσματικές ως προς τους στόχους της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Είκοσι δύο συνεδριάσεις Eurogroup κατέληξαν χωρίς να αποφασίσουν απολύτως τίποτα, με μόνο τους μέλημα πως θα δοθεί έξτρα χρόνος στους τραπεζίτες και στην κυρία Μέρκελ στη Γερμανία, να φτάσει ως τις εκλογές δίχως να αναγκαστεί να παραδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της.

Τρία χρόνια κρίσης στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν με θανατηφόρα φάρμακα για τους λαούς της Ευρώπης. Επιλέχτηκε με δογματισμό η συνταγή της ύφεσης, της λιτότητας και της ανεργίας. 

Και φυσικά, δυστυχώς για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα, εξαιτίας και του γεγονότος ότι στη διακυβέρνηση της χώρας βρέθηκαν κυβερνήσεις με μοναδικό γνώμονα το πώς οι ίδιες θα καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την ηγεμονία τους, την παρουσία τους στην εξουσία κι όχι το δημόσιο συμφέρον, η Ελλάδα επιλέχτηκε ως το πειραματόζωο σ΄ αυτή την κρίση. 
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας ουδέποτε διαπραγματεύτηκε, ουδέποτε αντιστάθηκε, παρά μονάχα συμβιβάστηκε με όσα ζήτησαν οι δανειστές. 
Το Δημόσιο Χρέος από 126% που ήταν στα τέλη του 2009, όταν μπαίναμε σ΄ αυτή την περιδίνηση, θα υπερβεί το 182% του ΑΕΠ το 2013 –παρότι έγινε και κούρεμα ενδιάμεσα, δύο διαδοχικά, ένα πριν το PSI 20% και ένα με το PSI κοντά στα 100 δις ευρώ. Η συρρίκνωση της οικονομίας θα υπερβεί το 25% την περίοδο 2008-2013, ενώ η ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει το 30%, ενώ ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ένας στους τρεις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η Ελλάδα δηλαδή έχει μετατραπεί σε μια έρημο χώρα, έρημη γη, κοινωνική έρημο.

Μετά απ΄ όλα αυτά, νομίζω ότι μετά το Νόμπελ Ειρήνης ίσως σειρά έχει και το Νόμπελ Οικονομίας για τους ιθύνοντες αυτού του εγκλήματος, αυτού του κοινωνικού εγκλήματος στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, γιατί και οι άλλες χώρες ακολουθούν.

Δεν εισακούστηκε καμία από τις προτάσεις που καταθέσαμε. Και δεν εισακούστηκαν διότι υπάρχει θρησκευτική προσήλωση στο σχέδιο της κας Μέρκελ για τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης σε όλη τη χώρα.

Αυτό το σχέδιο, υπηρετούν τα μνημόνια. Αυτό το σχέδιο υπηρετούν διαφαινόμενες κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η προσπάθεια δηλαδή της συγκρότησης ενός νέου Μερκελικού κόμματος στην Ελλάδα υπό τον κ. Σαμαρά.
Μερκελικού σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και ακραίου δεξιού σε ότι αφορά την εσωτερική ατζέντα. 

Σήμερα, στο παρά ένα μιας γενικευμένης καταστροφής, εμείς επιμένουμε να καταθέτουμε προτάσεις εναλλακτικές Οι αντίπαλοί μας επιμένουν στο ότι ο δρόμος της καταστροφής είναι μονόδρομος. Εμείς επιμένουμε να καταθέτουμε προτάσεις ρεαλιστικές και ταυτόχρονα λογικές.

Ζητάμε να γίνει τώρα Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, μία διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, όπου και αποφασίστηκε η διαγραφή τουλάχιστον του 60% του χρέους της Γερμανίας.

Ζητάμε κούρεμα του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως, ταυτόχρονα, ζητάμε να σταματήσει και η πολιτική της λιτότητας. Δεν μας σώζει μόνο το κούρεμα αν συνεχιστεί η πολιτική που παράγει την ύφεση και διογκώνει το χρέος. Ζητάμε να σταματήσει η πολιτική που πολλαπλασιάζει την ανεργία.

Ζητάμε μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να δοθεί επιτέλους μία ανάσα, να κατευθυνθούν πόροι στην ανάπτυξη, να μπορέσει να επανεκινηθεί η ελληνική οικονομία. 

Αυτές οι προτάσεις γνωρίζουν πια την καθολική αποδοχή, όχι μονάχα από τους ειδικούς της οικονομίας. Και δε χρειάζεται κανείς να ξέρει και να έχει εξειδικευμένες γνώσεις στην οικονομία για να καταλάβει ότι αυτές οι προτάσεις είναι απολύτως λογικές και ρεαλιστικές. Διότι δίνουμε παραδείγματα που έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν  με τέτοιες παρόμοιες αποφάσεις. Αυτές οι προτάσεις είναι πια καθολικής αποδοχής και από τους πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Διότι είναι καιρός πια η φωνή των λαών, η φωνή του κόσμου της εργασίας, η φωνή του κόσμου που σήμερα ασφυκτιά κάτω από αυτές τις βάρβαρες πολιτικές  να γίνει σεβαστή. Να μπουν οι ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη των τραπεζιτών.

Ταυτόχρονα, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν ξεχνάμε και προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, για να αποφύγουν να απαντήσουν επί της ουσίας οι δυνάμεις του μνημονίου, όταν ζητήσαμε να συσταθεί Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της νομιμότητας του χρέους, μας παρέπεμψαν, αν και τότε βέβαια δεν ήμασταν Αξιωματική αντιπολίτευση αλλά έχει σημασία αυτό, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η πρόταση μας αυτή για σύσταση Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της νομιμότητας του χρέους ισχύει. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ισχύει, όταν όλοι διαπιστώνουμε με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε αυτό το χρέος που είναι ταξικό προϊόν, προϊόν μιας πολιτικής ταξικά προσανατολισμένης και άδικης. Η πρότασή μας ισχύει και θα επανέλθει. Ζητάμε να κληθεί στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων κάθε αρμόδιος δημόσιος λειτουργός και ειδικότερα δε ζητάμε να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για να διερευνηθεί  η ζημιά που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το πρόγραμμα PSI.

Και θέλω από αυτό το βήμα, να πω για άλλη μια φορά ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε να αναζητάμε την αλήθεια σε όλα τα καίρια ζητήματα. Και αυτό γιατί μας ανησυχεί η σπουδή της κυβέρνησης και των τριών συνεταίρων να κουκουλώσουν όλες τις υποθέσεις, να συγκαλύψουν την αλήθεια, να διαιωνιστεί αυτή η ομερτά  που οδήγησε στην κρίση και στη χρεοκοπία την ελληνική οικονομία και σήμερα συνεχίζεται για να συγκαλύψει όχι μόνο τους υπαίτιους, αλλά τις πολιτικές που έχουν την ευθύνη για το πώς οδηγηθήκαμε έως εδώ. 

Και μας ανησυχεί και αυτή η σπουδή πάλι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να απαλλαχθούν από κάθε ποινική, αστική και διοικητική ευθύνη τα ΔΣ των τραπεζών, λόγω της συμμετοχής τους στην επαναγορά των ομολόγων. Το ίδιο ακριβώς που έγινε και στο παρελθόν. Ασυλία σε πρώην, νυν και επόμενους υπουργούς οικονομικών για τις ενέργειές τους. Ασυλία για πολιτικές πράξεις; Και για πολιτικές πράξεις και για τα πρόσωπα. 

Αλλά, πάση θυσία ασυλία επιδιώκουν μόνον όσοι γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα θα την χρειαστούν. Εμείς τους ενημερώνουμε ότι δε θα την αποκτήσουν. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, θα αποδώσει δικαιοσύνη όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπαίτιοι της σημερινής καταστροφής. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μπροστά μας έχουμε ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο. Από το 2010 μέχρι σήμερα, δηλ. περίοδο μνημονίου, αν τα μετρήσει κανείς είχαμε τέσσερα φορολογικά νομοσχέδια το χρόνο. Όλα με ταξικό πρόσημο. Όλα έδιναν φοροαπαλλαγή και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τσάκιζαν τον κόσμο της εργασίας. Και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη αποσπασματικό σχέδιο συντήρησης της προϋπάρχουσας κατάστασης που για άλλη μια φορά προϋπολογίζει αριθμούς που θα μείνουν στα χαρτιά.

Πρώτον, γιατί τα μεσαία και χαμηλά στρώματα στα οποία για άλλη μια φορά στοχεύει να φορολογηθούν δεν έχουν πια να δώσουν αυτά που ζητάνε να πάρουνε και με τη τρέχουσα πορεία της οικονομίας το 2013 θα έχουν ακόμα λιγότερα. Άρα, εδώ ισχύει αυτό που λέμε:«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Δεύτερον, γιατί έχουν ήδη αφήσει να καταρρεύσουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και οι μηχανισμοί ελέγχου στις εφορίες. Έχουν απογυμνώσει τις εφορίες και το ΣΔΟΕ από προσωπικό, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι έχουν σα πρωταρχικό στόχο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. 

Να σας δώσω ορισμένα παραδείγματα: 
Η Εφορία των  Ανωνύμων Επιχειρήσεων του Πειραιά με περιοχή ευθύνης από τον Ασπρόπυργο έως τη Βάρκιζα,  έχει υποχρέωση να ελέγχει 6000 ανώνυμες εταιρίες. Αντί να έχει τουλάχιστον 30 ελεγκτές για αυτό το τιτάνιο έργο,  αυτή τη στιγμή έχει μόνο 3. Το ίδιο και στην Εφορία Ελευσίνας,  η οποία καλύπτει τις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Μαγούλα, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο έχει μόνο 4 ελεγκτές.

Το ΣΔΟΕ, πριν το μνημόνιο, πανελλαδικά,  είχε 1520 οργανικές θέσεις και αντί αυτές να καλυφθούν για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, σήμερα, σ’ όλα τα ΣΔΟΕ, όλης της Ελλάδας, υπηρετούν 978 άτομα. Στο ΣΔΟΕ Αττικής, στο οποίο προστέθηκε  η αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο στη Λίστα Λαγκάρντ  και σε περίπου 54.000 άτομα που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό και διαπιστώθηκε ότι αυτά τα εμβάσματα δεν αντιστοιχούν στις φορολογικές τους δηλώσεις,  δεν προστέθηκε στη δύναμή του ούτε ένα άτομο. Πως θα ελεγχθούν όλες αυτές οι υποθέσεις χωρίς να προστεθεί στη δύναμή του ΣΔΟΕ Αττικής ούτε ένας ειδικός πληροφορικής; Στο ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας,  το οποίο καλύπτει την πύλη εισόδου - εξόδου της  χώρας υπηρετούν μόνο 3 τελωνιακοί, οι οποίοι δουλεύουν  24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 
Είναι φανερό, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί πολιτική επιλογή. Αν δεν τους κάνουν οι μηχανισμοί ελέγχου, να αλλάξουν τους μηχανισμούς ελέγχου. Να τους αναβαθμίσουν και όχι να τους διαλύσουν. Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η  διάλυση. 

Επιπλέον, δυόμισι χρόνια τώρα το μνημόνιο ασχολείται με το να φορολογεί τη φτώχια, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο το πλούτο. Στην Ελλάδα ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης κεφαλαίου ήταν 16.5 % στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 27.5%. Το ίδιο συνεχίζεται και με τη νέα παρέμβαση, αφού ως επί το πλείστον αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο θα αφορά για ακόμη μια φορά μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρές επιχειρήσεις με λίγα έσοδα και αυτοαπασχολούμενους. Όλες οι μεγάλες περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής παραμένουν στα συρτάρια, όπως η λίστα Λαγκάρντ ή η περιβόητη λίστα των 1700. Και όλα αυτά, προφανώς, δεν είναι ατύχημα, αλλά είναι το αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και επιλογής. Διότι, όπως λέει μια σοφή παροιμία: «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Δεν είναι δυνατό αυτοί που ευνοήθηκαν να μην ευνοήσουν αυτούς που τους ευνόησαν. 

Να, λοιπόν, γιατί το μόνο καλά οργανωμένο λόμπι στην Ελλάδα είναι το λόμπι της φοροδιαφυγής, και το υπηρετεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα. Αυτό το λόμπι ευνοεί και υποστηρίζει με πάθος και η κυβέρνηση Σαμαρά: Το λόμπι της φοροδιαφυγής και της χρεοκοπίας.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται θα είναι η νέα μεγάλη απάτη της κυβέρνησης Σαμαρά. Γιατί δεν είναι φορολογικό, είναι δημοσιονομικό νομοσχέδιο. Και επιτρέψτε μου την πρόβλεψη, όπως έκαναν με τις αναπηρικές συντάξεις στον προϋπολογισμό, έτσι και τώρα, υποτίθεται ότι θα κάνουν πίσω και θα το βγάλουν από το νομοσχέδιο τις σκληρές επιλογές, αυτό που συζητήθηκε για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Και μόνο που έπεσε αυτό πάνω στο τραπέζι φανερώνει ότι όλη αυτή η συζήτηση περί αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα φέρει το μνημόνιο ήταν μια μεγάλη απάτη, - ενδεχομένως να επαναφέρουν διατάξεις από την πίσω πόρτα αργότερα, έτσι όπως έχουν μάθει να κάνουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι θα πουν για άλλη μια φορά ότι μας αναγκάζουν να το κάνουμε γιατί αλλιώς δε θα μπορούμε να πάρουμε τις δόσεις και δε θα μπορούμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους εταίρους.     

Με δυο λόγια, το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα νομοσχέδιο αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων. Σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ των πολύ μεγάλων εταιρειών. «Αναβαλλόμενος» φόρος προβλέπεται μόνο για τραπεζίτες, για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει η εκτροπή Σαμαρά-Στουρνάρα. Κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις, αποφάσισαν ότι φόροι και χαράτσια πρέπει να εισπραχθούν.

Εκείνο που παραμένει προκλητικό για άλλη μία φορά είναι η μείωση των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων. Ξεκίνησε από τα χρόνια της ανάπτυξης και των μεγάλων κερδών και συνεχίζεται και τώρα στην εποχή της κρίσης. Όπως, είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση επίμονα κρατά το στόμα της κλειστό στα ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών εταιρειών.

Επειδή, όμως, πολλοί μας λένε: «εντάξει όλοι κατανοούν ότι αυτή η πολιτική είναι άδικη και καταστροφική, υπάρχει εναλλακτική προοπτική»; Εμείς δεν μένουμε μονάχα στο να αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις, τις αντιθέσεις, τις αδικίες και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης, αλλά καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις. Επεξεργασμένες προτάσεις με στρατηγική στόχευση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το φορολογικό σύστημα. Και θέλω να κάνω μια ρητορική ερώτηση και προφανώς δεν απευθύνεται σε σας συντρόφισσες και σύντροφοι της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ακούσαμε όλοι ότι βασική επιλογή της κυβέρνησης ήταν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Που είναι αυτό το περιουσιολόγιο; Έχουν περάσει 6 μήνες, φέρνει φορολογικό νομοσχέδιο και δεν υπάρχει ούτε καν μια αναφορά στη βασική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για περιουσιολόγιο. 

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις προσπάθεια για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς να έχεις πλήρη εικόνα  κάθε περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου, δηλ. χωρίς να έχεις περιουσιολόγιο.  Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) πρέπει να δηλώνεται, να μπορεί να εντοπιστεί ώστε να μπορεί ο νομοθέτης, η Εκτελεστική εξουσία, να φορολογεί τους πολίτες με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και όχι με βάση αυτά που δηλώνουν και με βάση αυτά βεβαίως που συνήθως αποκρύπτουν.  Άρα, λοιπόν, βασική μας αρχή είναι το περιουσιολόγιο.   

Προτείνουμε, επίσης,  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, διαρκή ελεγκτική διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες από ειδική υπηρεσία ελέγχου, που θα είναι επαρκώς στελεχωμένη, θα έχει στη διάθεσή της όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας. Η τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου, να γίνει ετήσια με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Προτείνουμε το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ’ έτος, σε σχέση με το εκάστοτε όριο της φτώχιας. Με τα σημερινά δεδομένα προτείνουμε το όριο να είναι, για το 2013, στο επίπεδο των 12.000 ευρώ. 

Προτείνουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα στο ύψος του μέσου όρου της ευρωζώνης. Προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρίες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 

Προτείνουμε την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Fast Track κ.λ.π.) και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Προτείνουμε, ειδικούς, αυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τις Τράπεζες. 

Αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, αφενός μέσω της ενίσχυσης των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους, αφετέρου μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. 

Μείωση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ 23%. Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κλπ), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προτείνουμε, Φόρο Μεγάλης Περιουσίας με τον οποίο θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών, που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).

Παρεμπιπτόντως, χθες διάβασα μια είδηση – ειρωνεία της τύχης – την ώρα που ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορούνται και δικαίως διότι κρατούσαν, επί 2,5 χρόνια είχαν στο συρτάρι τους τη λίστα Λαγκάρντ, στη γερμανική βουλή η αντιπολίτευση, το DIE LINKE και το SPD, κατηγόρησε και καταψήφισε εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον οποίο κατάφερε η γερμανική κυβέρνηση με την Ελβετία, που έπαιρνε χρήματα για φοροφυγάδες γερμανούς, αλλά τον καταψήφισε διότι κρατούσε το απόρρητο στα ονόματα των φοροφυγάδων. Προσέξτε, πόσο διαφορετική είναι η συζήτηση στη Γερμανία που μας επιβάλλει αυτές τις βάρβαρες πολιτικές και πόσο διαφορετική είναι η συζήτηση εδώ. Εδώ, ούτε καν μπορούμε να μιλήσουμε για τη δυνατότητα το ελληνικό δημόσιο να πάρει πίσω αυτά που του ανήκουν. Εκεί, ενώ παίρνουν πίσω, ζητάνε διαφάνεια και εδώ ξέρουμε ότι με αυτούς στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα έχουμε δημόσιο όφελος, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια και διαρκώς θα την συγκαλύπτουν. Γι’ αυτό, ο δικός μας στόχος είναι να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να επιβάλλουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο. 

Ταυτόχρονα, όμως, πέρα από προτάσεις που αφορούν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα,  καταθέτουμε και προτάσεις για την ανακούφιση των πολιτών. Με κατάργηση όλων των άδικων και κοινωνικά βάρβαρων μνημονιακών χαρατσιών, όπως το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ. Σκοπεύουμε στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία και τον καθορισμό ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό, στο ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και το ποσό ενοικίου.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Για εμάς είναι κοινός τόπος, αλλά πρέπει να γίνει και κοινός τόπος για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ότι μας κυβερνά μια κυβέρνηση έτοιμη να αποδεχθεί την καταστροφή και εμείς βρισκόμαστε εδώ σαν έτοιμοι από καιρό με προτάσεις, θέσεις, με περιεχόμενο στρατηγικής για να σώσουμε τη χώρα από αυτή την καταστροφή και να ανοικοδομήσουμε την Ελλάδα και την οικονομία της. 

Αυτή η κυβέρνηση, δε μπορεί πια να δώσει τίποτα θετικό στον τόπο και τον λαό. Μόνο φόβο και καταστροφή. Ψέματα και ακροδεξιές ακρότητες. Είπανε ψέματα πολλές φορές. Έθεσαν ξανά και ξανά εκβιασμούς που τους ακύρωσε η ίδια η ζωή. Και τώρα τα όπλα τους εξαντλούνται. Έχουν μείνει άσφαιρα. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Την περιβόητη  δόση δεν την πήραμε ούτε το καλοκαίρι, ούτε τον Οκτώβρη, ούτε στις 16 Νοέμβρη και δεν πεινάσαμε όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, πεινάμε από τις πολιτικές τους εδώ και 2,5 χρόνια. 

Τη δόση δεν την πήραμε όχι επειδή ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή κυβερνάνε αυτοί και ακολουθούν πιστά ότι τους λένε και συνεχίζουν την εφαρμογή ενός αδιέξοδου προγράμματος. Οι επιχειρήσεις κλείνουν. Οι μικρές και οι μεσαίες έχουν βάλει λουκέτο, οι μεγάλες φεύγουν στο εξωτερικό όχι γιατί είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί είναι αυτοί που ακολουθούν την πολιτική της καταστροφής. Οι μισθοί και οι συντάξεις λεηλατούνται, τα μεσαία και κατώτερα στρώματα ισοπεδώνονται, όχι γιατί είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι καταθέσεις των μεσαίων στρωμάτων εξαντλήθηκαν και κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυβέρνηση είναι τα κόμματα του μνημονίου και της διαπλοκής. Η καταστροφή είναι εδώ, δεν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, την έφεραν αυτοί που κυβέρνησαν και συνεχίζουν να κυβερνούν με μοναδικό τους πρόγραμμα το μνημόνιο.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Για να σταματήσει την καταστροφή. Και τώρα πια όλοι αναγνωρίζουν - και εχθροί και φίλοι και υποστηρικτές μας και αυτοί που στέκονται κριτικά απέναντί μας - η χώρα δεν έχει άλλη ελπίδα. Δεν έχει άλλη ευκαιρία από μια κυβέρνηση που πρέπει να πετύχει. Μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με εθνική αποστολή να σταματήσει την καταστροφή και να ανοικοδομήσει μια κατεστραμμένη οικονομία. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πια ως κοινωνική ανάγκη και κανείς δε μπορεί να την σταματήσει. Η μεγάλη νίκη του λαού μας έρχεται πια ως ιστορική επιταγή και κανείς δεν θα μπορέσει να την εμποδίσει, ούτε με τεχνητή πόλωση, ούτε με ψεύτικους διχασμούς, ούτε με παιχνίδια της τελευταίας στιγμή σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. 

Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Τους προκαλούμε να την φέρουν αύριο το πρωί. Και να ξέρουν, ότι και να κάνουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν το πόθο του λάου μας για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Με τερτίπια και με κόλπα δεν ανατρέπεται αυτή η μεγάλη νίκη του λαού μας. Αυτή η νίκη έρχεται και όσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η νίκη και η νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει, τόσο μεγαλύτερη και η δυνατότητα της Ελλάδας να ξαναδιεκδικήσει, να διαπραγματευτεί, να πετύχει. Και εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρό να αναλάβουμε αυτή την ιστορική ευθύνη και είμαστε βέβαιοι ότι με την υποστήριξη λαού θα πετύχουμε. 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου