Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Χιονοστιβάδα τα προβλήματα για κυβέρνηση-Σαμαρά



Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για την “επόμενη μέρα”, παρά τη συμφωνία που προέκυψε αργά χθες το απόγευμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό.


Τα προβλήματα αναδεικνύονται σε Λερναία Ύδρα για τον Αντ. Σαμαρά και, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, πριν καν εκπνεύσει το 2012, βρίσκεται αντιμέτωπος με το -βέβαιο- ενδεχόμενο να διαψευστεί από... την πραγματικότητα σε σχέση με τη δέσμευσή του ότι τα μέτρα-σοκ του Μνημονίου 3 ήταν “τα τελευταία μέτρα”. Κατά πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο “τσάρος” της οικονομίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η πορεία των εσόδων πάει χάλια, ιχνογραφώντας ότι θα χρειαστούν πολύ σύντομα νέα σκληρά μέτρα. Εξάλλου, πριν περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας είχε φροντίσει να αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέων μέτρων “αν τα έσοδα δεν πάνε καλά”, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.



Δυσφορία για το φορολογικό

Εξάλλου, καλά ενημερωμένες πηγές παραδέχονται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι όπως αυτό σχηματοποιήθηκε χθες το απόγευμα μετά τη συμφωνία του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., “δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των δημοσίων εσόδων”, όπως λένε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι ορισμένες “σκληρές” ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που είχαν προϋπολογιστεί από τον Γ. Στουρνάρα ως προσδοκώμενα έσοδα, αποσύρθηκαν, ώστε να υποστηριχθεί το φορολογικό από τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους και να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. “Τα πράγματα είναι οριακά, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς”, παραδέχονται συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος πόση ζημιά έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου η διαρροή για φορολόγηση με κλίμακα 45% των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ, είχε υποχρεωθεί σε δημόσια αναδίπλωση, παρότι φέρεται να συμφωνεί απολύτως με τον Γ. Στουρνάρα για κατά κεραίαν ικανοποίηση των εισπρακτικών αναγκών του Δημοσίου.



10ήμερη περιοδεία

Καθώς, λοιπόν, τα προβλήματα για την κυβέρνηση λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας (η πολυήμερη δυστοκία για το φορολογικό, ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, οι ασφυκτικές προθεσμίες για την τήρηση των προαπαιτούμενων μέτρων, η δημοσκοπική κατρακύλα της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις...), ο Αντ. Σαμαράς τις επόμενες 10 ημέρες θα επιχειρήσει να πληροφορήσει τους πιστωτές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός ξεκινά την πολυήμερη “ευρωπαϊκή” περιοδεία του από το Μόναχο, της Βαυαρίας, όπου θα παραστεί στο Συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών και θα συναντηθεί με τον Βαυαρό πρωθυπουργό, Χ. Ζεεχόφερ, πολέμιο της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Πριν μεταβεί στο Μόναχο, δηλαδή σήμερα, ο Αντ. Σαμαράς θα απευθύνει χαιρετισμό στην Κύπρο, στο μνημόσυνο του τέως Κύπριου Προέδρου, Τ. Παπαδόπουλου. Μετά το Μόναχο, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου μαζί με την Αν. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα παραλάβει το... Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στην Ε.Ε.

Στο περιθώριο της απονομής, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους επικεφαλής κρατών της Ευρωζώνης, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μελιγγώνης 
Πηγή: Αυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου