Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο ακόμα δημοσκοπήσεις!



Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα και στις δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, για πρώτη φορά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φθάνει σε ποσοστό εν ενεργεία πρωθυπουργό στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό"


Metron Analysis για την "Εφημερίδα των Συντακτών

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,2 μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.) δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό της "Εφημερίδας των Συντακτών". 

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9%, ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (6%), το ΠΑΣΟΚ (5%), η ΔΗΜ.ΑΡ (4,5%) και το ΚΚΕ (4,1%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη, με μόνο το 2% να θεωρεί ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν, ενώ για το μέλλον το 78% διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και το 5% βελτίωση. 

Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (47%) θεωρούν ότι η χώρα τελικά θα χρεοκοπήσει και 4 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί. Παρά την άσχημη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομία, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι αρνητικό για τη χώρα (58%) και για τους ίδιους (57%). Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αισθητά (11 στους 12 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ το «αντί-ευρώ» μπλοκ έχει αυξηθεί 5 και 6 μονάδες, αντίστοιχα. 


Για πρώτη φορά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φθάνει σε ποσοστό εν ενεργεία πρωθυπουργό 


Ο Αλέξης Τσίπρας ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Αντώνη Σαμαρά, με 20%, στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό". Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει σε ποσοστό εν ενεργεία πρωθυπουργό, ο οποίος, συνήθως, διατηρεί την πρώτη θέση έστω κι αν το κόμμα του υπολείπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, όπου προηγείται με 40%, παρουσιάζοντας αύξηση 13% σε σχέση με τον Απρίλιο. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ο πρωθυπουργός είναι τέταρτος με 28%.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς θεωρείται ότι έχει περισσότερο κύρος στο εξωτερικό (29%) έναντι του Α. Τσίπρα (10%), ενώ ο δεύτερος ότι νοιάζεται περισσότερο για τα προβλήματα των ανθρώπων (19% έναντι 13%).

Διαβάστε πιο αναλυτικά εδώ .

Δημοσκόπηση της MARC

Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό της ιστοσελίδας, iefimerida.gr δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.


Στην ερώτηση, αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν. Και σε αυτή την κατηγορία οι άνω των 65 ετών εκτιμούν σε ποσοστό 47,3% ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να ανανεωθούν, ενώ το 66,5% των νέων από 18 έως 34 ετών θέλουν νέα κόμματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 26,4% (το υψηλότερο) βλέπουν ως χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων το «κέντρο». Ακολουθούν η «κεντροαριστερά» με 23% και η «κεντροδεξιά» με ποσοστό 10,6%. Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα απαντά το 24,5%.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου