Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η παραπαίουσα κυβέρνηση και η προσπάθεια συγκάλυψης της διαχρονικής ομερτά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ



Να αποφύγει την “επέκταση” του σκανδάλου Λαγκάρντ πέραν του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και... τη γενικότερη συζήτηση περί υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο επιχειρεί η κυβέρνηση.


 Για τον λόγο αυτόν, το Μαξίμου ήδη ρίχνει τους τόνους για την υπόθεση και σχεδιάζει στροφή της ατζέντας στα της οικονομίας.

Να στρέψει την ατζέντα στην οικονομία επιχειρεί το Μαξίμου, που φοβάται την αποσταθεροποίηση από τις αποκαλύψεις


Ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζει ήδη το ταξίδι του στη Γερμανία, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να επικεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στα επόμενα βήματα: δηλαδή στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία προγραμματίζεται για μετά τα Φώτα, αλλά και στον επενδυτικό νόμο. Παράλληλα σχεδιάζεται η κλιμάκωση της στρατηγικής δημιουργίας κλίματος προσδοκιών για την οικονομία, με το υπουργείο Οικονομικών να πανηγυρίζει χθες για το πλεόνασμα που παρουσίασε το ισοζύγιο του προϋπολογισμού το 11μηνο του 2012, παρά τις “μαύρες τρύπες” του ΕΟΠΥΥ και τη “στάση πληρωμών” του Δημοσίου. Η δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας φάνηκε, εξάλλου, και στο άρωμα “προοπτικής” που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό μήνυμά του.




Ανησυχία

Στο παρασκήνιο, πάντως, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ να ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά και από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν ήταν καθόλου τυχαία, εξάλλου, η χθεσινή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για “πολιτικό τυχοδιωκτισμό”, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, χθες βράδυ, όταν έγινε γνωστή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στο Μαξίμου, άλλωστε, γνωρίζουν ότι, αν τελικά ο Ευ. Βενιζέλος δεν καταφέρει να “περιορίσει” την υπόθεση στον Γ. Παπακωνσταντίνου και εμπλακεί και ο ίδιος στη δίνη του σκανδάλου, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα συνολικά θα μπουν εκ νέου στη δίνη της σκανδαλολογίας και σε φάση αποσταθεροποίησης. Κάτι που είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αποσταθεροποιήσει συνολικά το κυβερνητικό σχήμα, σε μία φάση που ο Αντ. Σαμαράς και οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι έχουν ποντάρει τα πάντα στην πολιτική σωτηρία της κυβέρνησης, των κομμάτων τους και των ιδίων προσωπικά.


 



Διαδικασίες - εξπρές

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Μαξίμου επιθυμεί να προωθηθεί με διαδικασία - εξπρές η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, ώστε να μην “ξεφύγει” το θέμα από την “αλλοίωση” του εγγράφου και επεκταθεί στη... μη αξιοποίηση της λίστας. Γιατί, αν γίνει αυτό, τότε θα αναδειχθούν ανάγλυφα όχι μόνο οι ευθύνες του διαδόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έκλεισε ένα εξάμηνο στην εξουσία και δεν έχει αξιοποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ.

 

Επίδειξη διαφάνειας

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τη διαφαινόμενη παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα διαφάνειας και τέλους της ατιμωρησίας στην κοινή γνώμη. Αυτό, εξάλλου, υποστήριξε και προχθές, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως “η παλιά ατιμωρησία παίρνει τέλος”. “Πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν. Και αυτό θα συνεχιστεί”, επισήμανε ο Αντ. Σαμαράς.



“Άμυνα” Στουρνάρα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι χθες, εν μέσω των διαρροών πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο και για πολιτικές ευθύνες Σαμαρά - Στουρνάρα, ο νυν υπουργός Οικονομικών έσπευσε να “αμυνθεί” με συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha. “Εγώ έφερα την αυθεντική λίστα στην Ελλάδα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να με παραπέμψει, έχει κάθε δικαίωμα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος από την εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου στη δίνη του σκανδάλου. Παράλληλα, δεν θέλησε να σχολιάσει την παραίτηση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρώτης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Ελ. Παπακωνσταντίνου (το όνομα της οποίας είναι μεταξύ εκείνων που αφαιρέθηκαν από τη λίστα).

**************************


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη διαχρονική ομερτά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λίστα Λαγκάρντ τονίζονται τα εξής:

Η προσπάθεια της μνημονιακής συγκυβέρνησης να περιορίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης Λαγκάρντ  στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου εξυπηρετεί το στόχο μιας ελεγχόμενης εκτόνωσης, χωρίς όμως να μπορεί να συγκαλύψει τη διαχρονική ομερτά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη της διαφθοράς και διαιώνιση της διαπλοκής μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής.  

Με περίσσιο θράσος, αλλά και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, προσπαθούν τώρα οι εκπρόσωποι της διαπλοκής να εμφανιστούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης και εγγυητές της σταθερότητας.  Οι πολιτικές, όμως, ευθύνες για τη συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και τη μη αξιοποίηση της δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς. Το ίδιο ισχύει και για τις ποινικές ευθύνες των κκ Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα κλείσει τα μάτια μπροστά στην ασυλία της εγχώριας κλεπτοκρατίας που πάει χέρι-χέρι με τη μνημονιακή εξόντωση της κοινωνίας. 




Πληροφορίες Αυγή - Μελιγγώνης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου