Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τρικομματική: Σώσατε το Βενιζέλο - Χάσατε την κοινωνία



Αρχιστράτηγος της συγκάλυψης ο Σαμαράς, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Ως αποκορύφωμα της κυβερνητικής προσπάθειας για συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή. 

Στην Κουμουνδούρου στέκονται σε τέσσερα σημεία: 

Α. Θεωρούν ότι υπήρξε και υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης αφού:
1. Οι υπαρκτές ποινικές ευθύνες για την μη αξιοποίηση της λίστας παραμένουν ορφανές
2. Μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε η μη-μυστικότητα της ψήφους των βουλευτών. 
3. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης αρνήθηκαν να αναβληθεί η ψηφοφορία ώστε να αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία (περίπου 120 σελίδες) που απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη Βουλή, γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με την ύπαρξη συγκεκριμένης πολιτικής σκοπιμότητας: τη συγκάλυψη.        

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκονται ιδιαίτερα στις ευθύνες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι κράτησε την ίδια στάση που τήρησε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, παρόλο που ο ίδιος προεκλογικά έλεγε ότι αυτή θα ήταν η μόνη εξεταστική που θα πρότεινε το κόμμα του. Επιπλέον, προσθέτουν ότι είναι πολιτικά υπεύθυνος για το ότι, υπό τις ευλογίες των ΜΜΕ της διαπλοκής, οδηγείται σε συγκάλυψη και παραγραφή ένα ακόμη σκάνδαλο, όπως συνέβη με το σκάνδαλο της Siemens, των υποβρυχίων, των δομημένων ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και τόσων άλλων. 

Β. Πιστεύουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει το μέτρο και αυτογελοιοποιείται, αφού η αλαζονεία του έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να θεωρεί ότι η διερεύνηση ενδεχόμενων δικών του ποινικών ευθυνών θα υπονόμευε την χώρα. Επιπλέον, αποκαλύπτοντας στη Βουλή ότι διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα του κράτους, όπως τα αμυντικά σχέδια της χώρας, κατέδειξε ότι θεωρεί το κράτος τσιφλίκι του 

Γ. Οι πολιτικές ευθύνες που άπτονται του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ είναι τέτοιες που σε κάθε ευνομούμενο κράτος θα αρκούσαν ώστε να οδηγήσουν τους εμπλεκόμενους σε παραίτηση. Στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να παρακαμφθούν οι ευθύνες αυτές, και οι συνέπειες της πραγματικής απόδοσής τους. 

Δ. Τα συμπεράσματα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι πρέπει να βγουν από τις εξελίξεις σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ είναι ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν την εποχή του μνημονίου είναι τέτοιες που καταστρέφουν ό,τι θα άξιζε να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί από την προηγούμενη περίοδο (συλλογικές διαπραγματεύσεις και αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου πλούτου) ενώ προωθούν όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή (φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας, διάλυση του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου). Όσο διατηρείται το παρόν πολιτικό κατεστημένο, τόσο θα βαθαίνει η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.


Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ

Η χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή ήταν το αποκορύφωμα της κυβερνητικής προσπάθειας για συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τώρα θρασύτατα παρουσιάζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, για τη διαχρονική διαμόρφωση του συστήματος διαφθοράς και διαπλοκής είναι ξεκάθαρες. Είναι οι ίδιοι που ύψωσαν ένα αδιαπέραστο τοίχος προστασίας της φοροασυλίας και της φοροδιαφυγής του πλούτου, ενώ χωρίς κανέναν ενδοιασμό ψήφισαν και εφαρμόζουν τα πιο εξοντωτικά και άδικα μέτρα για την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Το ίδιο ξεκάθαρος είναι και ο πανικός της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια που εκτυλίσσεται η υπόθεση, ώστε να μείνουν ορφανές οι ποινικές ευθύνες και να περιοριστεί η διερεύνηση μόνο στο ζήτημα της αλλοίωσης της λίστας από τον κ. Παπακωνσταντίνου και  να μην συμπεριληφθεί σε αυτήν η μη αξιοποίησή της. Ταυτόχρονα, προσπάθησαν με διαδικαστικές μεθοδεύσεις να κουκουλώσουν περαιτέρω την υπόθεση και να παραβιάσουν τη μυστικότητα της ψήφου, χωρίς να εμπιστεύονται ούτε καν τους δικούς τους βουλευτές ότι θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, παρά τη χτεσινή ηχηρή απουσία του από τη συνεδρίαση, αναδεικνύεται ως ο αρχιστράτηγος της συγκάλυψης ενός ακόμη σκανδάλου, με την πλήρη συνενοχή του κ.Κουβέλη. Η πλήρης κάλυψη που επιφυλάσσουν στον κ.Βενιζέλο δεν συνιστά απλώς εγκληματική συνενοχή στη συγκάλυψη, αλλά επιβεβαίωση της βούλησής τους να μην θυσιαστεί για κανέναν λόγο η μνημονιακή συνοχή.  

Μπορεί, όμως, να έσωσαν τον κ. Βενιζέλο, αλλά έχουν χάσει την κοινωνία. Βγαίνουν ηθικά και πολιτικά καταρρακωμένοι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δικαιωμένος γιατί συνέβαλε στην αποκάλυψη των πραγματικών διαστάσεων του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διαλεύκανση αυτής, όπως και αντίστοιχων υποθέσεων. 

Εξάλλου, η συγκάλυψη της υπόθεσης Λαγκάρντ πάει χέρι χέρι με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων προς τους δανειστές. Από πίσω τους κρύβεται το ίδιο σάπιο πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο, η ίδια ταξική πολιτική που βάζει στο στόχαστρό της τους εργαζόμενους και τη νεολαία.  

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου