Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΡαμένες επενδύσεις... Σαμαράς και "ολιγάρχες" στο Κατάρ για business



Επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής πήγε στις 29-01 στο Κατάρ, ο Αντ. Σαμαράς εγκαινιάζοντας την περίοδο κυνηγιού επενδύσεων, όπως είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. 


Το οξύμωρο είναι ότι οι Καταριανοί προσφάτως εγκατέλειψαν και την τελευταία τους βλέψη για επένδυση (Ελληνικό) στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με το Μαξίμου το μόνο πράγμα που θα υπογράψει είναι μια "πολιτιστική συμφωνία"!

 Μεταβαίνει στην Ντόχα με τραπεζίτες, κατασκευαστές και εφοπλιστές ο πρωθυπουργός

Πλαισιωμένος από σύσσωμη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας, ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει  στο Κατάρ, μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Ντόχα απέσυρε το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση του “φιλέτου” του Ελληνικού.

Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στο εμιράτο για 48 ώρες και θα προσπαθήσει αφενός να κλείσει συμφωνίες για τα “ασημικά” της Ελλάδας, που ήδη βγαίνουν στο σφυρί, και, αφετέρου, να μεσολαβήσει προκειμένου μεγάλες ελληνικές εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδυτικές συμπράξεις με εταιρείες του εμιράτου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ορισμένοι εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που θα συνοδεύσουν σήμερα και αύριο τον Αντ. Σαμαρά έχουν ήδη παρελθόν συμπράξεων με το Κατάρ, όπως ο ΑΚΤΩΡ, της οικογένειας Μπόμπολα, που έχει κατασκευάσει μεγάλα έργα στο εμιράτο.




Φιλέτα και ανταγωνισμοί

Ο Αντ. Σαμαράς επιλέγει να πλαισιωθεί από κορυφαίους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ, σε μια συγκυρία κατά την οποία, με φόντο τις προς ιδιωτικοποίηση ελληνικές επιχειρήσεις, διεξάγεται ένας παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ της ελληνικής οικονομικής “ολιγαρχίας” και ξένων συμφερόντων, που θέλουν να διαμοιράσουν όσο-όσο τα ιμάτια του δημόσιου πλούτου. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό του εμιράτου αλλά και με τον εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αντ. Σαμαρά θα συνοδεύουν εκπρόσωποι των τραπεζών Πειραιώς, Εθνική (Π. Χριστοδούλου), Eurobank (Ν. Νανόπουλος) και Alpha, οι εφοπλιστές Γ. Προκοπίου, Ν. Τσάκος και Β. Μαρινάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Δ. Καλλιτσάντζης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης, ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, Κ. Αγγελόπουλος και, εκ μέρους του “Ιατρικού Κέντρου”, ο Β. Αποστολόπουλος. Παρών θα είναι και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης της Lavipharm, Θ. Λαβίδας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, τον Αντ. Σαμαρά θα συνοδεύσουν ο σύμβουλός του και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Χρ. Λαζαρίδης, ο υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Ν. Μηταράκης, ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασ. Παπαγεωργίου, ο υπουργός Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναμένεται να καλέσει τους Καταρινούς συνομιλητές του να μη φοβηθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ θα τους εγγυηθεί ότι οποτεδήποτε θα “κολλάνε” στη γραφειοκρατία ή σε άλλα προβλήματα, θα παρεμβαίνει προσωπικά για να λύνει τα θέματα. Μένει, βεβαίως, να φανεί αν στα “προβλήματα” των όποιων Καταρινών επενδυτών θα περιλαμβάνονται περιβαλλοντικοί όροι ή όροι δόμησης. Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συνεχίσει τα ταξίδια προς αναζήτηση επενδυτών για την ελληνική δημόσια περιουσία, θέτοντας ως επόμενους σταθμούς τού... “σαφάρι επενδύσεων” την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.


Αναδημοσίευση από την Αυγή - Του Γιώργου Μελιγγώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου