Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Η νέα ΚΕ του ΠΑΣΟΚ,και οι Έριδες του συνεδρίου του


Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με το νέο όργανο να αντικαθιστά το Εθνικό Συμβούλιο και να αποτελείται από 130 εκλεγμένα μέλη και 40 αριστίνδην, σύνολο 170 άτομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος, Γιάννη Σουλαδάκη, συνολικά ψήφισαν στις κάλπες 3.570 σύνεδροι.
Κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ο Νίκος Ανδρουλάκης (στη φωτό - βιογραφικό του εδώ) συγκέντρωσε 1.158 ψήφους ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι εξής: Αν. Σπυρόπουλος, Δ. Ρέππας, Μ. Βουράκης, Γρ, Φελώνης, Αν. Σαουλίδης, Κων. Μπελτέγρης, Κων. Πανταζής, Μ. Τζελέπης,
 Π. Αλαμάνος,Στ. Στάθης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο: http://ekloges.anasystasipasok.gr/

Η ΚΕ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ένα ευέλικτο όργανο το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και τον νέο γραμματέα του κόμματος.
Σχετικά:
Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ κατά Βενιζέλου για τον αποκλεισμό τους από το κεντρικό όργανο του κόμματος
Το βράδυ η ανακοίνωση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - κόντρες για το «εκλογικό μέτρο»

Οι πρώτοι σε ψήφους χθες:
- See more at: http://left.gr

Η ψηφοφορία πήρε νέα τροπή μετά την ψήφιση από το συνέδριο εκλογικού μέτρου 20%. Το χαμήλωμα του εκλογικού μέτρου το απαίτησε και το επέβαλλε η νεότερη γενιά βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ, απέναντι στην πρόταση της ηγετικής ομάδας για μέτρο 30%. Το αποτέλεσμα ήταν αχρηστευτούν οι λίστες που κυκλοφορούσαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ και οι 294 υποψήφιοι για την ΚΕ να αποδυθούν σε νέο αγώνα για την εξασφάλιση του σταυρού.

Πληροφορίες από Το Βήμα
Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ κατά Βενιζέλου για τον αποκλεισμό τους από το κεντρικό όργανο του κόμματος 

Νέα έριδα στο ΠΑΣΟΚ καθώς 4 ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τον θεσμικό αποκλεισμό τους από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο. «Mε το νέο καταστατικό , η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου», σημειώνουν σε δήλωση που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα και κλείνει με σαφέστατες αιχμές προς τον Ευ. Βενιζέλο.
Ολόκληρη η δήλωση που υπογράφουν οι Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας, Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά:


«Mε το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημένως τόνισε κατά τη διαρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...