Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Βεντέτα και στο τελευταίο αντίο για τον Θανάση Νάκο


Βεντέτα και στο τελευταίο αντίο για τον Θανάση Νάκο Ανεπιθύμητη κρίθηκε από την οικογένεια Νάκου η παρουσία της Ζέττας Μακρή στην εξόδιο ακολουθία

Ενα ασυνήθιστο συμβάν σημάδεψε την κηδεία του αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου το μεσημέρι του Σαββάτου στον Βόλο, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στη ΝΔ. Η οικογένεια του εκλιπόντος έκρινε ανεπιθύμητη την παρουσία της Ζέττας Μακρή, η οποία μέσα σε ένα σκηνικό έντασης και αμηχανίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξόδιο ακολουθία. 

Το ζήτημα θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περάσει σε δεύτερο πλάνο, τροφοδοτώντας πρόσκαιρα το τοπικό κουτσομπολιό, εάν η κ. Μακρή δεν καταλάμβανε την κενή έδρα του εκλιπόντος βουλευτή. Είναι προφανές, όμως, ότι προκαλεί μεγαλύτερες παρενέργειες, καθώς αναβιώνει τον γαλάζιο εσωκομματικό εμφύλιο στη Μαγνησία, ενώ σε έναν βαθμό ενισχύει και το κλίμα απαξίωσης της πολιτικής. «Οταν τα μίση αποδεικνύονται αβυσσαλέα ακόμη και μεταξύ στελεχών της ίδιας πολιτικής οικογένειας, το λιγότερο που σκέφτεται ο κόσμος είναι ότι μεταξύ των πολιτικών περισσεύει η υποκρισία» σχολίαζε χθες παλαιό στέλεχος της ΝΔ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η (μέχρι χθες γενική γραμματέας Ισότητας) κ. Μακρή είχε ειδοποιηθεί από την οικογένεια του εκλιπόντος βουλευτή ότι είναι ανεπιθύμητη στην κηδεία. Μεσολαβητές για να φτάσει το  αίτημα στην κ. Μακρή – που περίπου παρουσιάστηκε και ως μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Θανάση Νάκου – φέρεται ότι υπήρξαν ακόμη και προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον νομό. Η ίδια, ωστόσο, αποφάσισε τελικώς να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία, κρίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η στοχοποίησή της θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα δεχόταν επικρίσεις για ασέβεια απέναντι στον νεκρό εσωκομματικό της αντίπαλο.

Δεν της επετράπη η είσοδος. Στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου έφθασε συνοδευόμενη από έναν δημοτικό σύμβουλο κι έναν στενό συνεργάτη της. Αλλά με παρέμβαση του επιτρόπου του ναού, που ήταν και πολιτικός φίλος του εκλιπόντος, δεν της επετράπη η είσοδος. Με τη συνδρομή του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας ο οποίος ανέλαβε ρόλο διαιτητή, η Ζέττα Μακρή άναψε ένα κερί και αποχώρησε. Λίγο αργότερα τής επεστράφη και το στεφάνι που είχε στείλει στην κηδεία, το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει ο αδελφός του Θανάση Νάκου. «Είχα καθήκον, υποχρέωση και δικαίωμα να παραστώ στην κηδεία ενός επί 20 χρόνια εκπροσώπου του νομού μας», αναφέρει στα «ΝΕΑ» για την απόφασή της να αγνοήσει τις επιθυμίες της οικογένειας Νάκου.  
Η απομάκρυνση της κ. Μακρή από την κηδεία μπορεί να εξέπληξε, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την τοπική κοινωνία. Η ανοικτή διαμάχη ανάμεσα στα δύο κεντρικά στελέχη της ΝΔ στη Μαγνησία ήταν πολυετής και την γνώριζαν σχεδόν όλοι οι Βολιώτες. Ισως αγνοούσαν όμως το βάθος της σύγκρουσης. Οπως αναφέρουν τοπικοί κομματικοί παράγοντες, η διαμάχη κορυφώθηκε την τελευταία πενταετία αλλά σοβούσε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν ακόμη η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. 
Το 2000 ο εσωκομματικός ανταγωνισμός ευνόησε τον Νάκο και τη Μακρή και άφησε εκτός Βουλής τον Γιώργο Σούρλα. Η Μακρή επανεξελέγη το 2004, αλλά απέτυχε το 2007. Και σε αυτή τη δεύτερη θητεία ο πόλεμος φούντωσε σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο ξεφεύγοντας από τα όρια του νομού.

Το «ιστορικό». Ο Θανάσης Νάκος βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών και μηνυτήριων αναφορών, που αποτέλεσαν και λαϊκό ανάγνωσμα μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, για τη δράση της τεχνικής εταιρείας που διατηρούσε στον Βόλο. Οι φίλοι του εκλιπόντος έδειχναν ανοιχτά ως υποκινήτρια τη Ζέττα Μακρή.
Πλήθος ερωτηματικών άρχισαν να συνοδεύουν την ένταξη στο σχέδιο πόλης μιας έκτασης στη Γατζέα Μαγνησίας που ανοικοδόμησε η εταιρεία Νάκου. Την ένταξη ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον βουλευτή που εκλήθη να καταβάλει πρόστιμα για τη διατήρηση αυθαιρέτων. Ακολούθησε διαμάχη για την ανέγερση ξενοδοχείου σε οικόπεδο του δήμου που είχε αποχαρακτηρισθεί από τον τότε δήμαρχο Κυριάκο Μήτρου. Ολα αυτά εγκλώβισαν τον Θανάση Νάκο σε αντιδικίες ετών ενώ αποτέλεσαν  βασικά πολεμοφόδια των αντιπάλων του. Η αντίδραση της οικογένειάς του το μεσημέρι του Σαββάτου δείχνει πως θεωρούσε τη Ζέττα Μακρή κύρια υπεύθυνη για τον χορό των εις βάρος του καταγγελιών. Η ίδια αρνείται κάθε ανάμειξη και έχει στραφεί δικαστικά εναντίον τοπικών παραγόντων που έχουν καταγγείλει ότι ενεργούσαν καθ’ υπόδειξή της βάλλοντας κατά του εκλιπόντος βουλευτή.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...