Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Στη Βουλή το μίνι-μνημόνιο για χιλιάδες απολύσεις, μόνιμο χαράτσι, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


Κατατίθεται με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή το νομοσχέδιο σκούπα καθώς η Κυβέρνηση αγωνία να περάσει τα νέα μνημονιακά μέτρα για να εξασφαλίσει τη δόση των 8,8 δις - Για συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
 Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, περιλαμβάνει15.000 απολύσεις μονίμων υπαλλήλων από το δημόσιο έως το 2014 και 4.000 έως τα τέλη Ιουνίου.



 Επίσης, θα περιλαμβάνει διατήρηση του ειδικού έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών για το όλο το 2013 (το περίφημο χαράτσι), που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Ακολούθως, προβλέπεται το ειδικό τέλος να ενοποιηθεί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και μετά να εισπράττεται μέσω των εφοριών.
                                                                                                           
                                                                                                                Πέμπτη 25/4
Ετοιμάζουν επίσης ρύθμιση που θα καταργεί την ισχύ των  αποφάσεων των δικαστηρίων για προσωρινές διαταγές, με βάση τις οποίες εργάζονται χιλιάδες συμβασιούχοι στο δημόσιο: Απολύουν συμβασιούχους - Προωθείται ρύθμιση-βόμβα για κατάργηση προσωρινών δικαστικών διαταγών.
Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο στενούς συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να συνυπογράψει την εν λόγω ρύθμιση: «Όχι» Ρουπακιώτη στην «πραξικοπηματική» ρύθμιση Μανιτάκη για τους συμβασιούχους.


 Τρίτη 23/4
Στο τραπέζι των κυβερνητικών εταίρων το μίνι μνημόνιο:  Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τον Φ. Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ) και τον Δ. Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ). Η σύσκεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς το ΠαΣοΚ ζήτησε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το πολυνομοσχέδιο, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε.

 Ο εκβιασμός με τη δόση - το καρότο της ρύθμισης των οφειλών

Η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο με διαδικασίες - σκούπα, πριν τις διακοπές του Πάσχα, ώστε να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogoup του επόμενου μήνα. Η κυβέρνηση, στο καθιερωμένο πλέον μνημονιακό μοτίβο των εκβιασμών, θεωρεί την ψήφιση του νομοσχεδίου προϋπόθεση για να  εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Στο  πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις, ρύθμιση που θα αποτελέσει το επικοινωνιακό προπέτασμα για να περάσει ολόκληρο το νέο μίνι μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το ζήτημα για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα μικρά καταστήματα, επιτρέποντας την λειτουργία των καταστημάτων για 51 Κυριακές κατ' έτος και 7 για τα πολυκαταστήματα.


ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Συνέχιση της μνημονιακής συνταγής το νέο πολυνομοσχέδιο

Για συνέχιση της μνημονικής συνταγής με το νέο πολυνομοσχέδιο κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπογραμμίζεται ότι το νέο πακέτο μέτρων όχι μόνο δεν απαντά στα οξυμμένα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της μνημονιακής συνταγής αλλά θα έχει ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα:  ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί συνέχιση της μνημονιακής συνταγής


 Αντιδράσεις για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις ανθρωποθυσίες στο δημόσιο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εμπόρων στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα μικρά καταστήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων: Β. Κορκίδης: H μάχη για τις Κυριακές θα δοθεί μέχρι τέλους.

Να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά την σύγκληση σύσκεψης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς είναι μεγάλοι οι τριγμοί κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, που θέλοντας να δώσει στην στήριξη στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, που έχει εκφράσει κατά καιρούς ενστάσεις στο σχέδιο απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι «κόκκινες γραμμές» έχουν από καιρό ατονίσει, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να βρει σημαντικά εμπόδια από τους κυβενρητικούς συνεταίρους της ΝΔ.

Αυτό το νέο πογκρόμ που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, αποτελεί και το θεμελιώδες  στήριγμα της ιδεολογικής επίθεσης που διεξάγει το τελευταί διάστημα. Καθημερινά, υποστηρικτές του μνημονίου συγλίνουν στην ανάγκη να «σπάσει το ταμπού» των απολύσων στο δημόσιο αδιαφορώντας τόσο για το Σύνταγμα όσο και για τις άμεσες καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία που θα έχει το προαποφασισμένο μέτρο των απολύσεων.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου