Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Νέος πολιτικός φορέας από τον Αλέκο Αλαβάνο

Νέος πολιτικός φορέας από τον Αλέκο ΑλαβάνοΝέο πολιτικό φορέα με σύνθημα την αποχώρηση από το ευρώ ιδρύει ο Αλέκος Αλαβάνος επανακάμπτοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο κ. Αλαβάνος ανήγγειλε χθες την ίδρυση του νέου πολιτικού σχηματισμού με βασική αρχή την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. «Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση πολιτικού φορέα με προγραμματικό περιεχόμενο και τίτλο το Σχέδιο Β'», ανακοίνωσε ο κ. Αλαβάνος με σημείο αναφοράς ιδρυτική συνέλευση στις 18-19 Μαΐου στην Αθήνα.



 Το νέο κόμμα, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, θα είναι έτοιμο να μετάσχει στις εκλογές αυτόνομα, ενώ δεν απέκλεισε και τις συνεργασίες. Η πρώτη δοκιμή, σύμφωνα με το Εθνος, του νέου κόμματος αναμένεται να γίνει στις ευρωεκλογές -Μάιος 2014- εκτός και αν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αλαβάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε άνοιγμα τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα της Αριστεράς «έχουν σε μεγάλο βαθμό δικαιωθεί από τις εξελίξεις και τα προβλήματα που προκαλεί στη χώρα η συμμετοχή της στο ευρώ».
Ειδικά για το ΚΚΕ επεσήμανε ότι θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο μεγάλης συσπείρωσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα του τα συμπεράσματα που θα βγουν από το επικείμενο συνέδριό του να «ευνοήσουν τη μεγάλη στροφή που έχει ανάγκη η χώρα μας». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Αλαβάνος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάλεσε τους πολίτες «να απεγκλωβιστούν από τη στείρα, νοσηρή και αδιέξοδη αντιπαράθεση απέναντι στις δύο εκδοχές του ?Σχεδίου Α'?».
Η «νέα» επιστροφή του κ. Αλαβάνου στην κεντρική πολιτική σκηνή -είχε δοκιμάσει στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ήταν επικεφαλής στην περιφέρεια της Αττικής- γίνεται τη χρονική στιγμή που οι δημοσκοπήσει καταγράφουν άνοδο του κλίματος του ευρωσκεπτικισμού. Η απόφαση του κ. Αλαβάνου να συγκροτήσει κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να προκαλέσει κραδασμούς στην Κουμουνδούρου, καθώς στελέχη της μειοψηφίας, όπως ο κ. Λαφαζάνης αλλά και άλλοι, επιθυμούσαν τη συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού.
Περιγράφοντας τη δομή του νέου φορέα ο κ. Αλαβάνος, σύμφωνα με το Εθνος, υποστήριξε ότι «θα λειτουργεί μέσα από ένα πανελλαδικό δίκτυο συνελεύσεων, με αποφασιστικές αρμοδιότητες, με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει σήμερα το Διαδίκτυο», παραπέμποντας εμμέσως στο κίνημα των 5 αστέρων του κ. Γκρίλο.
Η αποχώρηση από το ευρώ όμως, παρότι «απαραίτητη προϋπόθεση», δεν αρκεί, είπε ο κ. Αλαβάνος προτάσσοντας μία σειρά μετασχηματισμών αριστερού προσανατολισμού, που απευθύνονται όμως σε όλους τους πολίτες.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου