Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ο Παπανδρέου είναι ταξίδι για δουλειές


Του Θανάση Καρτερού
Υπάρχει ένα δευτερεύον ερωτηματικό για τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μαρκογιαννάκη. Κι αυτό είναι αν ο Παπανδρέου αποκαλούσε το συνομιλητή του κύριο Μαρκογιαννάκη ή κύριο πρόεδρο. Αν δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός σεβάστηκε την εντολή του νυν προέδρου της προανακριτικής για τη Λαγκάρντ να τον αποκαλούν "κύριε πρόεδρε" ή υποτίμησε αυτή την άκρως σημαντική από θεσμική άποψη λεπτομέρεια.


Κατά τα άλλα, τα πράγματα είναι σαφή. Αν μπορέσω, θα πεταχτώ μέχρι την Αθήνα και θα προσέλθω στην επιτροπή σας, φέρεται ότι δήλωσε ο πρώην. Αν, όχι, επειδή έχω πολλές δουλειές στην Αμερική, θα σας στείλω ένα υπόμνημα να φωτιστείτε. Και πιθανότατα λόγω της πασίγνωστης ευγένειάς του μίλησε για το ενδεχόμενο να παραστεί αυτοπροσώπως στην προανακριτική - οι συνεργάτες του στην ελληνική πρωτεύουσα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να έλθει και το έχει πάρει απόφαση να στείλει υπόμνημα.

Και γιατί να έλθει, παρακαλώ; Γιατί να αφήσει τον -εθνικά προσοδοφόρο για πολλούς- γάμο στην Αμερική και να σπεύσει για πουρνάρια στην Αθήνα; Για ποιο λόγο μπορεί κανείς να υποθέσει ότι έχει σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ; Επειδή ήταν πρωθυπουργός όταν αυτή περιήλθε στα χέρια των ελληνικών αρχών; Επειδή είχε την ευθύνη για τα έργα και τις ημέρες του Παπακωνσταντίνου, που από κλητήρα τον ανέδειξε σε δήμαρχο; Επειδή τίμησε με την εμπιστοσύνη του τον Βενιζέλο που τίμησε με την εμπιστοσύνη του το στικάκι; Ή επειδή του ήρθε του Διώτη να καρφώσει τον Μπίκα που κάρφωσε τον Παπανδρέου;

Ο Παπανδρέου είναι ταξίδι για δουλειές - το καταλαβαίνουν αυτό όσοι θρασύτατα τον προσκαλούν στην Αθήνα για να υποστεί ανεπιθύμητες ερωτήσεις; Και όταν ο Παπανδρέου μιλάει για δουλειές, και μάλιστα στην Αμερική, οι δουλειές αυτές έχουν σίγουρα να κάνουν με το εθνικό συμφέρον - το δικό μας φυσικά, όχι το αμερικάνικο. Και στο κάτω-κάτω υπάρχουν δυο σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να ζητάμε ευθύνες από τον καπετάνιο του Τιτανικού, παραβλέποντας το παγόβουνο. Και το δεύτερο ότι δεν είναι δυνατό να αφεθεί ένας πρώην πρωθυπουργός, με τόσο αποδοτική εθνική ζωή, στα χέρια της Ζωής.

Ως εκ τούτου υπόμνημα και πολύ τους πάει. Αν δεν επιστρέψει μάλιστα καθόλου, τόσο το καλύτερο και για κείνον και για μας...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου