Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

1ο Αντιφασιστικό Διήμερο Αριστερής Ανασύνθεσης


10-12 Μαΐου, Ελικώνας Βοιωτίας

Στις 10-12 Μαΐου, η Aριστερή Ανασύνθεση (συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)  διοργανώνει αντιφασιστικό διήμερο στον Ελικώνα της Βοιωτίας, με εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου. Το διήμερο θα έχει ως βάση τη δημοτική κατασκήνωση κοντά στο Ζερίκι, και θα περιλαμβάνει πεζοπορία, συζητήσεις, προβολές, καθώς και ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της ΑΡΑΝ και του Συνδέσμου Φιλάθλων του Λεβαδειακού.


Η ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:

Στον καιρό του μνημονίου οι κυβερνώντες και το σύστημά τους θέλουν να μας κάνουν να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε, να γελάμε, να διασκεδάζουμε, να ελπίζουμε. Για αυτό συνέχεια μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για αυτό επιστρατεύουν ξεχασμένες απειλές. Στον καιρό του μνημονίου θέριεψαν ξανά με τη βοήθειά τους τα απομεινάρια του ελληνικού δοσιλογισμού, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Εμείς, όμως, θέλουμε ένα μέλλον με δουλειά, μόρφωση, ελπίδα. Θέλουμε ζωή ολόκληρη, όχι στα μέτρα τους! Παλεύουμε για να ανοίξουμε το παράθυρο στην ελπίδα, παλεύουμε για να περπατήσουμε ένα άλλο δρόμο χωρίς ανεργία, μνημόνια, χρέος, ευρώ, για ένα κόσμο χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση.

Για αυτούς τους λόγους, διαλέξαμε ένα μέρος σύμβολο του αντιφασιστικού-αντικατοχικού αγώνα, το μαρτυρικό Δίστομο, για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη ενάντια στους κατακτητές ναζί. Αλλά και για να θυμόμαστε πάντα όλους όσους έδωσαν τη μάχη, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, και έπνιξαν το φασιστικό θηρίο από το Στάλινγκραντ μέχρι το Βερολίνο, από τα βουνά της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.  

Στο βουνό του Ελικώνα, λοιπόν, θα περάσουμε ένα διήμερο με εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου. Ένα διήμερο με αντιφασιστικό και αντιστασιακό χαρακτήρα. Θα μάθουμε, θα θυμηθούμε, θα δούμε τα μέρη που περπάτησαν και πολέμησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ. Αλλά θα φροντίσουμε να περάσουμε και καλά μακριά από το θόρυβο της πόλης τραγουδώντας τα τραγούδια της λευτεριάς και του αγώνα. Συλλογικά και αυτοοργανωμένα θα κατασκηνώσουμε στις εγκαταστάσεις δημοτικής κατασκήνωσης κοντά στο χωριό Ζερίκι.


Πρόγραμμα διημέρου 

Παρασκευή 10/5

17:00: Αναχώρηση πούλμαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.
19:00: Άφιξη στις δημοτικές κατασκηνώσεις του Δήμου Λειβαδιάς στον Ελικώνα. Στήσιμο σκηνών, τακτοποίηση στους κοιτώνες.
20:00: Προβολή ντοκιμαντέρ Into the Fire: The Hidden Victims of Austerity in Greece.
21:00: Προβολής της Σοβιετικής αντιφασιστικής ταινίας Έλα να δεις, του Έλεμ Κλίμοφ (1985).
22:30: Παραδοσιακό ψήσιμο στο βουνό.

Σάββατο 11/5

8:00: Πρωινό ξύπνημα.
9:30: Αναχώρηση για Δίστομο.
10:30: Άφιξη στο Δίστομο και επίσκεψη στο μουσείο του Διστόμου. Θα μας ξεναγήσει ο Νίκος Μπούρας, κάτοικος Διστόμου.
12:30: Αναχώρηση από το Δίστομο.
13:00: Άφιξη στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον Καρακόλιθο. Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο εκ μέρους της ΑΡΑΝ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
14:00: Επιστροφή στις κατασκηνώσεις.
14:30: Μεσημεριανό φαγητό.

18:00: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη θηριωδία των Ναζί στο μαρτυρικό Δίστομο.

Ομιλητές: 

Νίκος Μπούρας (κάτοικος Διστόμου)
Γιώργος Θεοχάρης (συγγραφέας, κάτοικος Βοιωτίας)
Χρίστος Τουλιάτος (Αριστερή Ανασύνθεση)
22:00: Λαϊκό γλέντι με αντάρτικα και τραγούδια του αγώνα από το μουσικό σχήμα Καπνισμένο Τσουκάλι

Κυριακή 12/5

11:00: Περίπατος στα βουνά του αντάρτικου και της ελευθερίας.
14:30: Μεσημεριανό φαγητό.
17:00: Αντιφασιστικό φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ μελών της Αριστερής Ανασύνθεσης και μελών του συνδέσμου οπαδών του Λεβαδειακού.
20:00: Καθαρισμός του χώρου της κατασκήνωσης.
21:00: Αναχώρηση από τον Ελικώνα
23:00: Άφιξη στην Αθήνα

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...