Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Το πολυνομοσχέδιο - γκιλοτίνα πέρασε με απώλειες για τη δικομματική

Το πολυνομοσχέδιο - γκιλοτίνα πέρασε με απώλειες για τη ...Το ξημέρωμα της Τετάρτης ψηφίστηκε επί της αρχής. Από το πρωί πραγματοποιήθηκε η κατ' άρθρον συζήτηση. Η ψηφοφορία διεξήχθη ξημερώματα της Πέμπτης.


Τετάρτη 17/7:  Δεύτερη μέρα της συζήτησης

00:35 Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε το πολυνομοσχέδιο μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε 15 άρθρα του.



Όλα τα άρθρα εγκρίθηκαν με 153 ψήφους (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), εκτός από το άρθρο 81 που αφορά την Δημοτική Αστυνομία και πήρε 152 ψήφους, λόγω της αρνητικής ψήφου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλου. Να σημειωθεί και η απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη που είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε τα άρθρα για τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Απουσίασαν ακόμη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Χαρά Καφαντάρη, αλλά και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς.

Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε το άρθρο 14, ενώ οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση ψήφισαν και το άρθρο 30.


23.35 μ.μ.: Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση, θα ακολουθήσουν οι σχετικές ψηφοφορίες. Αποφασίστηκε στα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.


23:25 Ονομαστική ψηφοφορία επί 13 άρθρων του πολυνομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ:
- άρθρο 14 που αφορά απαλλαγές εισοδήματος μισθωτών
- άρθρο 74 που αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- άρθρο 76 που αφορά στο παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας στους ΟΤΑ
- άρθρο 77 που αφορά στους προϋπολογισμούς των Δήμων,
- άρθρο 78 για τους προϋπολογισμούς των περιφερειών
- άρθρο 80 για τους σχολικούς φύλακες,
- άρθρο 81 για τη δημοτική Αστυνομία,
- άρθρο 82 για την κατάργηση ειδικοτήτων προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
- άρθρο 90 περί διαθεσιμότητας υπαλλήλων
- άρθρο 91 περί κινητικότητας των υπαλλήλων
- άρθρο 93 για την κατάργηση των ειδικοτήτων οδηγών και τεχνικού προσωπικού κρατικών αυτοκινήτων
- άρθρο 103 για τον κατώτατο μισθό
- άρθρο 105 για τον κώδικα πολιτικής δικονομίας και
- άρθρο 106 για την καταληκτική ημερομηνία εκδίκασης αγωγών 6000 συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές.


23:05 Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, για παράταση της διαδικασίας των ομιλιών μέχρι τη 1. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες άλλων πέντε βουλευτών.

15:40 Αποσύρει η κυβέρνηση το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου για τις αποζημιώσεις στους εργαζομένους στην ΕΡΤ ανακοίνωσε μόλις ο Γ.Στουρνάρας. Ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε το λόγο επ' αυτού και τόνισε: «Τέτοιο κακόγουστο θέατρο δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Ο υπουργός Οικονομικών παίζει άθλια παιχνίδια παζαριών μαζί με την Κ.Ο. της ΝΔ πάνω σε απολυμένους ανθρώπους. Απολύσατε μέσα σε μία νύχτα 2.500 ανθρώπους. Χαίρεστε τώρα που τους κόβετε και την αποζημίωση. Αν είναι δυνατόν! Τέτοια εκδικητικότητα δεν έχω ξαναδεί.» Για την ομιλία Βορίδη που προηγήθηκε, ο Π. Λαφαζάνης σχολίασε τα εξής: «Έφυγε ο κ. Βορίδης, ικανοποιημένος για το επίτευγμά του. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο παραλήρημα. Υπερφαλαγγίζετε την πιο ακραία πτέρυγα της ακροδεξιάς. Αυτός είναι ο πολιτικός σας λόγος; Παραλήρημα ακροδεξιάς έμπνευσης που θυμίζει άλλες εποχές; Αυτή ήταν η ομιλία σας, κ. Βορίδη.»



Αποσπάσματα και βίντεο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ιδεοληψία όσων φτιάχνουν το μνημονιακό πρόγραμμα. Νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία απέναντι σε ένα λαό και μία χώρα.  Κάνετε τις ανθρωποθυσίες με πρόφαση τις δόσεις. Δόσεις που ξεπληρώνουν στο ακέραιο ομόλογα που λήγουν και έχουν αγοραστεί στο 1/3 της αξίας τους. Αλλά το ερώτημα είναι «μετά τι;». Θα μας απειλήσετε και θα μας εκβιάσετε ξανά με τις δόσεις για να ψηφίσουμε νέα μέτρα.

Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Ο πρωθυπουργός έθεσε το  δίλημμα: θέλουμε σχολικούς φύλακες ή νοσηλευτές; Το πραγματικό δίλημμα είναι σχολικοί φύλακες ΚΑΙ νοσηλευτές, Ή υπουργοί και βουλευτές με παχυλούς μισθούς που θα παίρνουν μίζες.

Τις εκλεκτικές σας συγγένειες με τη Χρυσή Αυγή τις ξέρουμε πάρα πολύ καλά.

Αν είστε όπως λέτε «υπεύθυνοι», να βρείτε και το θάρρος όσοι λέτε «ναι σε όλα», να απευθυνθείτε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, στους χιλιάδες που απολύονται και να τους πείτε: «σας απολύουμε για να σώσουμε τη χώρα». Να πείτε σε έναν από τους απολυμένους: «εσύ φταις για την κατάντια της χώρας και όχι όλοι όσοι κυβέρνησαν». Φταίει ο απλός εργαζόμενος και όχι όσοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Όταν απολύετε εκπαιδευτικούς, διώχνετε και χιλιάδες παιδιά από την εκπαίδευση. Πολεμάτε τη Γνώση και τη Δημοκρατία.




Απευθύνομαι στους βουλευτές της συμπολίτευσης, σε όσους υποσχέθηκαν σταδιακή απαλλαγή από τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα: «Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το έργο; Ως πότε θα ψηφίζετε ότι σας ζητούν επιδεικνύοντας καλή διαγωγή στους δανειστές»; «Ως πότε θα επιτρέπετε να μεταχειρίζονται τη χώρα ως εταιρεία offshore;» Έχει καμία σχέση όλο αυτό με τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία;

Είναι δυνατόν από τη βάρβαρη πολιτική να προκύψει κάτι καλό; Ως πότε θα κοροϊδεύετε τον κόσμο και τον εαυτό σας;

Ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται ως κομματάρχης του κ. Σόιμπλε ο οποίος φέρνει κάποια δωράκια, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μια αυτονόητη κίνηση που θα έπρεπε εφόσον την εξαγγέλλει εδώ και ένα χρόνο ο πρωθυπουργός να ήταν σε θέση να την υλοποιήσει. Ο κ. Σαμαράς όμως έχει λιγότερες αρμοδιότητες από έναν δήμαρχο της Κατω Σαξονίας, έτσι όπως έχουν καταντήσει την Ελλάδα αποικία χρέους.

Το ερώτημα είναι πότε θα προλάβει να αποδώσει το μέτρο της μείωσης; Σε λίγο τελειώνει η τουριστική περίοδος. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα, μονιμοποιήστε το 13% στην εστίαση και ενισχύστε το ΣΔΟΕ.

Ο πρωθυπουργός σίγουρα δε θα θυμηθεί στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, ένα χρέος που οφείλει να το αναγνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση και να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ζητήσαμε να συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα πέρα από υποσχέσεις.

Έχουμε μία κυβέρνηση που θεωρεί ότι η υγεία και η παιδεία δεν είναι δικαίωμα, έχουμε μια χώρα με διαλυμένη παραγωγική βάση, αυτή τη χώρα θα δει ο κ. Σόιμπλε. Αλλά θα δει και την Ελλάδα που αντιστέκεται, τον κόσμο της Εργασίας που δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει χωρίς αγώνες τα αγαθά που έχει κατακτήσει. Που αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Και σύντομα θα έρθει μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα αποκαταστήσει τη Δημοκρατία.

Ως πότε θα κυβερνάτε εσείς για να χαρίζετε στους δανειστές; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός.

Δε θα πέσετε από τις αποφάσεις μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά από τη λαϊκή αντίδραση. Και ο πάταγος θα είναι ισχυρός. Στο δίλημμα Μνημόνιο ή Δημοκρατία, απαντάμε Δημοκρατία και θα αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία, να είστε σίγουροι.






Απάντηση Αλ. Τσίπρα στον Ι. Στουρνάρα 

Αφού παρακολούθησε το συνέδριο, μπορεί να καταλάβει πως είναι η δημοκρατία αλλά και το ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι αυτό που κάνετε είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι σε αυτή τη ζωή, ειδικά όταν αυτούς τους μονόδρομους θέλουν να τους επιβάλλουν οι ισχυροί. Στο κρίσιμο ερώτημα που μας θέτετε "πως θα απαντούσατε εσείς στους δανειστές", σας απαντάμε: εμείς αντιλαμβανόμαστε ως χρέος μας να ζει με αξιοπρέπεια και να επιβιώνει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα. Να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία και να μην λιποθυμάνε από την πείνα.... Κάνετε δημιουργική λογιστική, παραβλέπετε ότι έχετε πέσει σε όλα έξω.

Στους δανειστές εμείς θα απαντήσουμε: Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος μας να επιβιώσει ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή... Ο κόμπος είναι τόσο μεγάλος που δε λύνεται. Χωρίς πολιτική λύση, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών. Διεκδίκηση ευρωπαικής λύσης δεν είναι το ναι σε όλα. Για αυτό πηγαίνετε από φιάσκο σε φιάσκο, για αυτό προσπαθείτε να σταθείτε με ψευτοδωράκια. Ο πολιτικός σας χρόνος έχει τελειώσει...

Θα πείτε εσείς κάτι συγκεκριμένο για αυτό το πολυνομοσχέδιο; Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις απολύσεις;


11.00 π.μ.:  Με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως θα ανακοινωθούν νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνονται σε παρατηρήσεις βουλευτών που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και την Ολομέλεια. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου