Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Συγκυβέρνηση σε κατάσταση νευρικής κρίσης



Tης Αλίκης Μάτση
Αντιμέτωπη με κραδασμούς στο εσωτερικό της αλλά και με μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας βρίσκεται η…τριτοκομματική κυβέρνηση Σαμαρά, εν αναμονή της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο δυσχερές περιβάλλον προστίθενται, εκτός των απαιτήσεων των δανειστών για την ολοκλήρωση των υπεσχημένων στο δημοσιονομικό και εργασιακό πεδίο, και οι προσδοκίες των μνηστήρων εξ ημεδαπής και αλλοδαπής να πάρουν τα μεγαλύτερα μερίδια από την πίτα των ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που προκαλεί ακόμη περισσότερες εντάσεις στο κοινωνικό πεδίο.

Η κυβέρνηση απαντά με επίδειξη αυταρχισμού. Διώξεις κατά δημοσιογράφων και συντελεστών θεατρικών παραστάσεων, συλλήψεις διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη που αντέδρασαν στην έλευση Φούχτελ είναι μόνο η αρχή.

Κι αν όλα δεν τελεσφορήσουν ευνοϊκά για τους κυβερνητικούς συνεταίρους, το σχέδιο είναι έτοιμο. Ανασχηματισμός και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις του Αντώνη Ρουπακιώτη εξακολουθούν να δημιουργούν πονοκεφάλους στον Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη και χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως «το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία μέτρα το υπέγραψα, αλλά δεν το έγραψα και δεν το υποστηρίζω. Θέλω να είμαι υπουργός και να μην παριστάνω τον υπουργό».

Το θέμα θεωρήθηκε λήξαν μετά τις συνήθεις πλέον τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Σαμαρά -Κουβέλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η φωτιά δεν εξακολουθεί να σιγοκαίει. Το ζήτημα της ιθαγένειας άλλωστε, που εσπευσμένα έβαλε στην ατζέντα ο πρωθυπουργός, εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να εκφράζουν, έστω και «χαλαρά», τις διαφωνίες τους.

Κι αν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι μικροεστίες της φωτιάς σιγοκαίνε, στην κοινωνία αρχίζουν να παίρνουν διαστάσεις που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να καταστούν ανεξέλεγκτες. Οι υπό απόλυση υπάλληλοι αορίστου χρόνου των δήμων είναι ξεσηκωμένοι. Οι δήμαρχοι στην πλειονότητά τους τους στηρίζουν.

Ο συνήθως ήπιος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ήταν σαφής χθες το πρωί μιλώντας στον «Σκάι»: Ο δήμος θα στηρίξει τον δικαστικό αγώνα των 60-100 δικαστικών υπαλλήλων. Στο φόντο των κινητοποιήσεων αυτών υπάρχουν πάντα οι ιδιωτικοποιήσεις και των υπηρεσιών των δήμων, που ούτως ή άλλως θα γίνουν υπό την εποπτεία του κ. Φούχτελ.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα από το εξωτερικό και το εσωτερικό διεκδικούν μεγάλο, αν όχι όλο το κομμάτι της πίτας στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η «επιχείρηση» αναμένεται να προκαλέσει και νέες κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση επέδειξε από χθες τον τρόπο αντιμετώπισής τους, αλλά και πώς προωθεί τη διατήρηση των «χρηστών ελληνικών ηθών». Διώκεται και πάλι ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης, συνελήφθησαν τρεις πολίτες που διαδήλωσαν κατά του Φούχτελ και έπεται συνέχεια, ασκήθηκε δίωξη κατά των συντελεστών της παράστασης «Κόρπους Κρίστι» μετά από μήνυση του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

Από την άλλη, το επικοινωνιακό παιχνίδι της αισιοδοξίας και των επιτυχιών καλά κρατεί. Κάθε εμπορική συμφωνία, είτε με τη Hewlett Packard είτε με τη Unilever, παρουσιάζεται ως μείζον πολιτικό γεγονός, την πλήρη εποπτεία του οποίου μάλιστα έχει ο ίδιος ο pρωθυπουργός.

Ο αντιπερισπασμός σχεδιάζεται ήδη. Τα σενάρια περί ανασχηματισμού κυκλοφορούν εδώ και μέρες. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, που όλα δείχνουν ότι επιθυμεί να αποχωρήσει ησύχως, αλλά όχι να παραιτηθεί, είναι μια πολύ καλή αφορμή.

Aλλωστε για όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας οι ανασχηματισμοί ή αναδομήσεις ήταν πάντα μια καλή αφορμή απόσπασης της προσοχής του κόσμου και έδιναν τροφή για συζητήσεις επί σειρά ημερών.

Στη φαρέτρα υπάρχει δε και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, άλλου προσφιλούς προς συζήτηση θέματος, που έχει ένα και μόνο στόχο:να αναχαιτίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Εφημερίδα των Συντακτών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου