Την επίθεση εναντίον του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη από διαδηλωτές καταδίκασε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, εξερχόμενη από τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρωθυπουργό σχολίασε ότι «η βία δεν είναι μέσο αντιπαράθεσης».
Τόνισε, όμως ταυτόχρονα ότι σαφέστατα όλοι έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Στην επίθεση επικέντρωσε τα ρεπορτάζ του και ο γερμανικός Τύπος.
Τα περισσότερα έντυπα περιγράφουν το γεγονός σε άμεση συνάρτηση με τη δήλωση του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ περί δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στους χαρακτηρισμούς «ναζί» για τους Γερμανούς.
Η εφημερίδα «Welt» κάνει λόγο για οργή που αυξάνεται καθημερινά εναντίον της Γερμανίας, ενώ η «Suddeutsche Zeitung» γράφει: «Στην Ελλάδα η Γερμανία θεωρείται υπεύθυνη για τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει η χώρα σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, παρά το ότι το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης».
Το περιοδικό «Spiegel», σε άρθρο του με τίτλο «Ο απεσταλμένος της Μέρκελ εξοργίζει τους Ελληνες» αποδίδει τα επεισόδια στις δηλώσεις Φούχτελ. Φιλοξενεί, δε, δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού, ο οποίος κάνει λόγο για «παρεξήγηση» προσθέτοντας ότι ήθελε να αναφερθεί στις «αντιπαραγωγικές δομές» του Δημοσίου.
Για παρερμηνεία των προχθεσινών δηλώσεων του Χ.Γ. Φούχτελ, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα χρειάζονται 3.000 άτομα για να κάνουν τη δουλειά χιλίων ατόμων στη Γερμανία, έκαναν λόγο και οι Γερμανοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα.
Οπως υποστήριξε ο πρόξενος, Β. Χέλσερ - Ομπερμάιερ, ο Χ. Γ. Φούχτελ δεν εννοούσε ότι θέλουμε να δουλεύουν 1.000 εκεί που σήμερα δουλεύουν 3.000. «Εμείς θέλουμε εκεί που τώρα 1.000 νέοι είναι άνεργοι, να δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας», είπε, και μίλησε για 3.000 φιλίες αντί 1.000 παρεξηγήσεων.
Ο ίδιος ο Φούχτελ είπε πως εννοούσε ότι «οφείλει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση και μια αναδιάρθρωση των δομών του δημόσιου τομέα και όλου του διοικητικού μηχανισμού, προκειμένου να γίνει αυτός πιο παραγωγικός και πιο αποτελεσματικός».
Παρέμβαση Μπουτάρη
Είχε προηγηθεί μια σκληρή τοποθέτηση από τον Γ. Μπουτάρη, ο οποίος απευθυνόμενος στους Γερμανούς αξιωματούχους τους υπενθύμισε πως καμία χώρα δεν πέτυχε ποτέ τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα (μείωση πρωτογενούς ελλείμματος από 10% σε 1% σε δύο χρόνια και πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013).
πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου